Местан даде "непоискана" подкрепа за кандидатурата на Цачева, Карадайъ е за Орешарски, защото не е партиен кандидат

ДОСТ подкрепя кандидатурата на Цецка Цачева за президент на България. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан.

Разговори с Цачева не били водени нито с премиера Бойко Борисов, а до избора кого да подкрепят от ДОСТ, се стигнало по метода на изключването.

От партията заявиха, че не очакват сделка, затова дават "непоискана подкрепа", но ще имат очаквания към Цачева, ако тя стане президент - първо - да продължи евроатлантическото развитие на страната, второ - да гарантира равноправие на гражданите, и трето - да бъде институционален лидер на дебата за изменение на Конституцията.

Той обясни, че е "респектиран" от позициите на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков по отношение на Крим и евроатлантическата ориентация на България. ДОСТ обаче не можели да го подкрепят, тъй като реформаторите били отговорни за вкарването на Патриотичния фронт във властта. 

Освен това Местан припомни, че лидерът на ДСБ Радан Кънев се е обявил за това в Турция изобщо да няма гласуване заради нестабилната ситуация в тази страна, което според лидера на ДОСТ е неприемливо.

Ако президентските избори бъдат спечелени от който и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България, каза Местан.

Междувременно стана ясно и за кого отива подкрепата на ДПС. 

Централният съвет на ДПС подкрепя на тези избори кандидатпрезидентската двойка с номер 4 Пламен Орешарски и Данаил Папазов. Това обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ. 

По негови думи останалите кандидати за президент са партийни кандидати, а пламен Орешарски напълно съвпада с очертания от ДПС профил за бъдещ президент. Карадайъ припомни профила на необходимия президент в сегашното политическо време.

"На нужния президент, очертан от ДПС още през месец май и потвърден от трибуната на Народното събрание с декларация в Деня на Конституцията. Ние казахме, че бъдещият президент на страната трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократичните постижения, да работи за правова и социална държава, да бъде особено чувствителен към правата на човека, да бъде обединител на нацията, да бъде президент на всички български граждани", каза председателят на ДПС.

Източник: Нова телевизия