Според бившия премиер Иван Костов кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, ще спечели изборите

Кръгът на "заподозрените" за евентуален кандидат на ГЕРБ за президентските избори намалява още. Днес стана ясно, че еврокомисарят по бюджетните въпроси Кристалина Георгиева и вицепремиерът Томислав Дончев не фигурират сред спряганите имена вътре в партията. 

В интервю за БНТ Георгиева определи твърденията като "правене от нищо нещо", докато Дончев беше категоричен, че не той ще бъде номиниран от партията и прогнозира, че обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок е малко вероятна. За Дончев бе вече ясно, че няма шанс да бъде номинацията на ГЕРБ, след като именно той пое техническата организация на изборите.

За Кристалина Георгиева президентските избори не са на дневен ред

Другото лице, за което се говореше в последните дни като за потенциален кандидат - еврокомисарят Кристалина Георгиева опроверга пред БНТ слуховете и заяви, че "в този политически цикъл няма участие, не се предвижда и няма да се предвижда такова".

Георгиева призна, че досегашната система на интеграция на мигранти в Европа е била сбъркана и каза, че са нужни промени.

По думите ѝ европейските държави проявяват прекомерна толерантност, която води до отрицателни резултати и за нас и за хората, които са дошли. Като проблем еврокомисарят отчете, че в мигрантските семейства често мъжете работят и се интегрират, докато жените остават вкъщи и не общуват с никого. Така следващото поколение е загубено за интеграция.

Според Георгиева системата за социална защита в Европа трябва да бъде преосмислена, но от вече одобрените програми няма да бъде пипнато нито едно евро. Причината за това е, че ако Европа иска да се справи с която и да било криза, включително миграционната, тя се нуждае от силна икономика.

Опцията за съвместен кандидат с РБ - извън сметките

В интервю за БНР пък вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли вероятността той да бъде номинацията на своята партия за президентските избори. Също така той даде известна яснота около кандидатурата на ГЕРБ, без обаче да назове някого. 

"Рано е да се каже кой ще бъде кандидат президент на ГЕРБ. Тъй като кандидатурата се обявява късно, това предполага, че това няма да е човек, изваден от нищото, човек с който гражданите тепърва ще се запознават. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие, заяви той. 

На въпрос дали Кристалина Георгиева е кандидатурата на ГЕРБ, той отговори, че позицията вицепрезидент на ЕК е много важен пост за България и България не бива да я губи. 

Дончев отхвърли и варианта ГЕРБ да има двойка, която да бъде поделена между ГЕРБ и някоя друга политическа формация: "От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно". 

Костов очаква президентът да е от ГЕРБ

Междувременно бившият премиер и председател на "Лабораторията за управление на рискове" към НБУ Иван Костов коментира, че резултатът от президентските избори е предизвестен.

"Стеснявайки времето на кампанията, практически не се дава възможност за провал на изборите. Кандидатът на ГЕРБ, вероятно подкрепен от Реформаторския блок ще спечели", заяви Костов пред Нова телевизия и добави, че следващият президент трябва да е европеец и атлантик. 

Източник: БНТ, БНР, Нова телевизия