Премиерът е в Лондон на донорска конференция за Сирия с участието на световни лидери, чиято цел е да набере 9 млрд. долара

До края на март ще е ясна кандидатурата на България за шеф на ООН, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Лондон, където участва в организираната от Англия, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН конференция на тема "Подкрепа за Сирия и региона". Премиерът обаче не уточни коя от двете българки - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството, съобщава Нова телевизия.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички. Надявам се скоро време да завършим разговорите. Имаме срок до края на март. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати като във всяко едно състезание - когато се поизтощят другите", каза Борисов.

Виж още: Пропилява ли България шансовете си за генсек на ООН?

"Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път", отбеляза министър-председателят пред БНТ. 

Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика -

да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия, допълни Борисов.

По думите му страната ни е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на САЩ и ООН за това, което правим, припомни премиерът.

В конференцията, свикана под егидата на ООН, участват 60 държави,

половината от които са представени от своите правителствени или държавни ръководители. Присъстват и активисти като 18-годишната пакистанска правозащитничка и носителка на Нобеловата награда за мир Малала Юсафзаи, която отправи призив за помощ към бежанците:

"На тази среща много хора говорят за онези 1,4 млн. сирийски деца, които не могат за ходят на училище, защото са бежанци. Важно е да чуете самите тези деца и млади хора."

Малала представи своята приятелка - 17-годишната сирийска бежанка Музон Алмелехан, която също се обърна към събралите се на конференцията в Лондон:

"Нуждаем се от образование,

защото Сирия се нуждае от нас. Сирия се нуждае от инженери, учители, лекари и журналисти. Без нас кой ще донесе мира? Толкова сме благодарни, че отново имаме нормален живот. Благодарим на всички страни, които приемат бежанци. Просто искаме да живеем нормално."

Има критичен праг на недостиг на животоспасяващи средства за сирийската хуманитарна криза, предупреди от своя страна британският премиер Дейвид Камерън. Целта на форума в Лондон е средствата за бежанците от донорите да се увеличат с 9 млрд. долара. Германия вече обеща 2,6 млрд. долара в помощ на сирийските бежанци, а Великобритания - 1,7 млрд. долара.

Конференцията обаче бе помрачена

от спирането на мирните преговори по Сирия в Женева, което се превърна в една от основните обсъждани теми. Общо е мнението, че мирните усилия трябва да продължат и на следващия кръг на женевските преговори, обявен за 25 февруари.

Междувременно сирийската армия продължава настъплението си северно от Алепо, подкрепяно и от руски въздушни удари, информира БНР. Турският премиер Ахмет Давутоглу прогнозира, че около 70 хил. сирийци, подплашени от военните операции, са поели към Турция.

Източник: Novini.bg, BNR.bg