Кандидатката на социалистите спечели 51% от вота на избирателите

След доста успорвани избори Бразилия преизбра президента Дилма Русеф за президент. Победата за Русеф дойде с малко повече от 51% от гласовете, предаде "Ройтерс".

Специалистите определят тази кампания като една от най-успорваните в страната от години.

Опонентът Аесио Невеш

Нейният опонент Аесио Невеш е спечелил подкрепата на 48% от избирателите. Въпреки множеството бунтове през първия мандат на Дилма Русеф като президент, Невеш не беше разпознат достатъчно добре от избирателите. Неговият профил на типичен политик от Бразилия, член на политическо семейство. Освен това дясно-центристкият кандидат беше засипан от сериозни нападки.

За сметка на това Дилма Русеф имаше багажа на първото си управление. По време на първия ѝ мандат масовите протести срещу социалното неравенство бяха основен проблем. Протести имаше буквално всеки ден, като те бяха насочени срещу корупцията, срещу рекордни разходи за организирането на световното първенство по футбол и заради лошо здравеопазване и образование.

Победа заради социалната програма

Тя все пак остана много популярна в Бразилия най-вече заради заложената в политическата ѝ платформа социална програма.

Виж още: 25 факта за Бразилия, които може би не знаете

В победната си реч Дилма Русеф обеща да бъде много по-добър президент, отколкото досега.

"Гласът за преизбирането ми е глас на надеждата, шанс да поправя действията на тези, които управляват. Зная, че хората очакват точно това, когато преизбират лидера си. Това чух от избирателите. Затова искам да бъда много по-добър президент, отколкото досега", заяви Дилма Русеф.