Обединеното кралство е дало гражданство на повече мигранти от всяка друга страна в ЕС

Британският вестник "Дейли Мейл" излезе със статия, според която 1,3 % от населението в Източна Европа се е изнесло във Великобритания. Изданието се позовава на данни на Оксфордския университет.

На всеки 75 източноевропейци живее във Великобритания

Това реално погледнато означава, че 1 на 75 от тези, които са родени в 8-те бивши комунистически държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, живеят във Великобритания. Данните са от преди три години и вероятно сега броят е по-висок.

Броят на живеещите във Великобритания чужденци от бившите соц държави е различен. Така например 1 на всеки 30 литовци сега живее във Великобритания, както и 1 на всеки 30 латвийци, но за сметка на това 1 на всеки 60 поляци.

Британският ежедневник не пропуска да спомене това, че броят на емигрантите от Румъния и България също продължава да се увеличава. За сметка на това обаче едва един на всеки 210 българи и румънци живее в Обединеното кралство.

Според официални данните Великобритания е дала гражданство на повече мигранти от всяка друга страна на ЕС - на 193 хиляди души с чужда националност е даден британски паспорт за 2012 година.

Виж още: ЕС оряза помощите за имигранти

Миграцията - един от двата най-проблемни въпроса на Острова

Според обществено допитване обаче имиграцията е един от двата най-големи проблемни въпроса. Между 2004-та и 2013-та емигрантите от Източна Европа във Великобритания са се увеличили с 544 % - от 167 хиляди до 1 077 000.

"Дейли мейл" отбелязва, че политиците в Източна Европа разглеждат въпроса като "изтичане на мозъци" и така са го повдигнали по време на разговори с премиера на Великобритания Дейвид Камерън.