Освен че е италианската модна столица, тази година градът е домакин и на универсалното изложение Експо 2015

Милано е домакин на Експо 2015 (Еxpo2015.org) от 1 май до 31 октомври. Темата е "Да изхраним планетата. Енергия за живот", а сред проектантите на над 60-те национални павилиона личат имената на Норман Фостър и Даниел Либескинд.

Освен с панаирните площи, които се разгръщат на 1 млн. кв. метра и очакват 20 млн. посетители, италианската модна столица ще привлича туристи и с други събития.

Музеят на културата (Museo delle Culture), по дизайн на Дейвид Чипърфийлд, отваря врати през март с любопитни експонати като роботи от XIX век. В новата музейна институци, чието изграждане е погълнало 15 години и 60 млн. евро, ще бъдат показвани произведения на изкуството, дошли извън пределите на Стария континент.

Фондация "Прада" също открива нов арт център с архитект Рем Кулхаас. След експозициите с творби на Ван Гог и Марк Шагал, които могат да се видят в Кралския дворец (Palazzo Reale) тази зима, през април най-голямата изложба, посветена на Леонардо да Винчи, събира над 100 рисунки и картини от тосканския маестро.

За първи път в историята си театър Ла Скала (Teatro alla Scala) пропуска лятната ваканция, за да предложи на гостите по време на Експото различни оперни и балетни постановки, както и концерти под палката на прочути диригенти като Саймън Ратъл и Зубин Мета.

Експо Милано 2015 се организира от Международното бюро по изложения (ВIE). През последните десетилетия България е участвала последователно във всички техни световни изложения: Лисабон 1998, Хановер 2000, Аичи 2005, Сарагоса 2008 и Шанхай 2010.

Източник: Bulevard.bg