Разкошни плажове, исторически места, незабравими пейзажи и архитектурни забележителности – всичко това привлича милиони туристи като магнит.

Вижте кои са най-популярните туристически дестинации и кои са страните, които печелят най-много от туризъм.

 
Франция – 55.6 млрд. долара


Няма значение какво точно търсите – във Франция ще намерите всичко. Милионите туристи, които посещават тази страна, знаят много добре, че тук има и страхотни ски-курорти, и чудесни условия за сърф, както и бурен нощен живот в Париж и тишина и уединение в Бургундия. Ако добавите към това и най-добрите вина в света, изисканата кухня и романтичната аура на “града на любовта”, става ясно защо ежегодно тук идват 79 млн. души, които са направили страната трета по посещаемост в света.

 

Paris

 

Италия – 45.7 млрд. долара

Благодарение на историята и културата си, великолепната национална кухня, висшата мода, топлите морета и златистите пясъчни плажове Италия винаги е отбелязвала успех в туристическото поприще. В страната се намират 44 обекта на Световното културно и природно наследство – повече, отколкото в която и да било друга държава. Дори сицилианската мафия оказва добро влияние върху туризма, тъй като отдавна се е превърнала в известна запазена марка.

 

Rome

 

 

Австралия – 24.7 млрд. долара

До Австралия не се стига лесно, но човек не може да не я обикне, попадне ли веднъж там, независимо дали е дошъл като турист, по работа или просто за да опита най-доброто кафе-лате в света. Океанът, златистите плажове, футуристичната архитектура и космополитната атмосфера на градовете привличат много туристи, които осигуряват около 25 млрд. долара на страната годишно.

 

Australia

 

Австрия – 21.8 млрд. долара

Тоновете бял пухкав сняг, великолепните езера, красотата на Алпите, подходящи както за ски, така и за разходки, прочутите в цял свят виенски сладкарници, многобройните музикални фестивали… Въпреки кризата на туристите им е трудно да се откажат от всичко това. Австрийците знаят как да използват страната си на пълна мощност - доходите от туризъм съставят 9 % от вътрешния брутен продукт на страната.

 

 

Vienna

 

Германия – 40 млрд. долара

Въпреки привидната си педантичност немците са креативни и предприемчиви. Нямат си нито Айфелова кула, нито безкрайни златисти пясъчни плажове, нито архитектурни забележителности на Гауди, но въпреки това успяват да направят популярен туристически продукт буквално от всичко. Хората идват в Германия заради немските вурстове, либералната берлинска атмосфера, нюрнбергския коледен панаир, старинните замъци и различните бирфестове. Ежегодно страната приема около 25 млн. туристи, което я прави девета по популярност дестинация в света.

 

Germany

 

Китай – 40.8 млрд. долара

Туристическите възможности на Китай все още не са проучени изцяло. Уникални обекти има в цялата страна, но повечето туристи предпочитат да посещават Пекин, Шанхай и Гунджоу, пренебрегвайки по-малките градове и по-дивите места. Въпреки това в Китай ежегодно идват над 50 млн. души, което печели на страната четвърто място по популярност като туристическа дестинация.

 

Beijing

 

Великобритания – 36 млрд. долара

Всеки уважаващ себе си турист смята за свой личен дълг да посети поне веднъж Лондон и да види световноизвестния Стоунхендж, разположен в графство Уилкшир. Това невероятно каменно съоръжение е било построено още през бронзовата ера. Английската столица пък вече години наред заема едно от първите места в класацията на най-посещаваните градове в света и приема ежегодно около 15 млн. туристи. Благодарение на падналия курс на британския паунд експертите очакват значително увеличение на броя на туристите в страната.

 

 

London

 

Испания – 61.6 млрд. долара

Страната предлага безкрайни разкошни плажове, разнообразие от култури и религии в средиземноморските градове, невероятни музеи в Барселона и андалуски школи по фламенко. През последните години Испания надмина дори Италия по посещаемост и зае третото място в световната класация на най-популярните туристически дестинации. Туризмът осигурява 12 % от испанския вътрешен брутен продукт.

 

Barcelona

 

САЩ – 110 млрд. долара

Ежегодно по Тайм-скуер се разхождат 35 млн. туристи, други 31 млн. отиват в Лас Вегас да си пилеят парите за хазарт, а още 24 млн. посещават мемориала на Джордж Вашингтон. Страната се е възстановила напълно от злополучните събития от 11 септември и си е върнала позициите в класацията на най-посещаваните държави в света.

 

New York

 

Турция – 22 млрд. долара

Страната на “всичко включено в цената” може да се похвали не само с отделни удоволствия и атракции. Многобройните археологически, исторически и природни забележителности в Турция карат туристите да се харчат не само за храна и нощувка, но и за екскурзии. От 2000 до 2008 г. туристическия поток към страната се е увеличил от 8 до 40 млн. души годишно. В момента Турция е на осмо място в класацията на най-посещаваните държави в света.

 

Istanbul

 

 

Източник: woman.bg