Турция е в траур, след като в събота вечерта терористичен акт, за който властите обвиниха кюрдските сепаратисти, отне живота на десетки полицаи и цивилни, ранявайки още над 150 души

Турция е в национален траур тази неделя, след като двоен бомбен атентат край стадиона на футболния клуб "Бешикташ" в събота вечер отне живота на поне 38 души, предимно полицаи.

Други 155 са ранените, като няколко от тях са в критично състояние, сочат последните данни, оповестени от вътрешния министър Сюлейман Сойлу на следващия ден.

Първата експлозия била в 22,20 ч., час и половина след края на мача между "Бешикташ" и "Бурсаспор", когато кола бомба се насочила директно към силите за борба с безредиците, дислоцирани край "Водафон Арена". 45 секунди по-късно атентатор самоубиец се самовзривил в близкия парк.

Властите хвърлиха вината върху поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Броят на задържаните по подозрения в съпричастие достигна 35.

От гостуващия тим оповестиха, че сред пострадалите снощи няма техни привърженици, и заклеймиха атаките. С изявления излязоха още турската футболна федерация и футболните клубове "Фенербахче", "Галатасарай" и "Трабзонспор".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който същата вечер се намирал в истанбулската си резиденция, коментира, че целта на атентаторите била максимален брой човешки жертви.

Най-смъртоносната терористична атака в Турция тази година беше на летище "Ататюрк", отново в Истанбул, където в края на юни загинаха 41 души.

По-късно през нощта силите за сигурност са детонирали подозрителен автомобил край местопроизшествието.

Източник: "Хюриет"