След свадата в събота вечерта на следващия ден конфликтът ескалира, като отново имаше пострадали

Организирани млади мъже, вероятно футболни фенове, се опитаха да проникнат снощив ромската махала край столичния кв. Орландовци въпреки полицейския кордон, с който е заградена. Сблъсъците, в които има и пострадали, станаха ден след конфликта между две групи младежи - българи и роми - заради силна музика в събота вечерта.

Тогава шестима души бяха откарани в болница, един остана на лечение със счупено ребро, а за 24 часа бяха задържани двама братя, на 19 и 23 години.

В квартала бе осигурено полицейско присъствие, за да не се допусне ескалиране на напрежението, но групи от общо 40-50 души са успели

да проникнат в махалата въпреки полицейския кордон,

съобщи БНР. При новите сблъсъци са пострадали около пет-шест души, включително дете. Наложила се е намесата на жандармерия.

Имаше напрежение в кв. Орландовци, но положението е под контрол и няма информация за сериозно ранени, обобщи снощи пред агенция "Фокус" директорът на СДВР Младен Маринов.

"Във връзка с вчерашния случай в кв. Орландовци се организира мирен протест пред читалището. Събраха се доста хора, които тръгнаха

да търсят саморазправа

с живущи на терен роми. Намесихме се, имаше напрежение, но нещата са под контрол. Полицейското присъствие е засилено. Разговаря се с двете групи - българи и роми, с оглед да се намали напрежението", обясни полицейският шеф и уточни, че не са допуснати сериозни сблъсъци.

В хода на специализираната полицейска операция от тази сутрин във Второ РПУ са били отведени общо 34 души за установяване на съпричастност към инцидентите от събота и неделя. Задържани са четирима, като

на двама от тях са наложени 72-часови мерки за неотклонение

На брифинг тази сутрин старши комисар Маринов заяви, че полицейски сили ще бъдат и днес разположение в квартала във връзка с очакваното довечера събиране - но призова местните жители да не се поддават на провокации.

Осъществени са контакти и с двете страни, но работата на полицията се затруднявала от факта, че протестът няма изявен лидер, организатор или инициативен комитет. 

На денонощие служителите на реда получават между 10 и 15 сигнала

за нарушаване на нощната тишина и реда, но нямало данни, които да будят сериозни опасения.

Ежедневно се извършват проверки за незаконни постройки в квартала, 14 са описани към настоящия момент с изяснени собственици, подадени към ДНСК, посочи на свой ред кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев. Започва поетапно изграждане на видеонаблюдение в конфликтните точки в квартала, съобщи още той.

Източник: БНР; агенция "Фокус"; пресцентър МВР