Сградата на бившия Партиен дом след 2 години трябва да приюти народните представители, като реконструирането на зала "Света София" ще струва на държавата 19,5 млн. лв. без ДДС

След 2 години депутатите се местят в нова сграда. След 2018 г. заседанията на парламента трябва да се водят в сградата на бившия Партиен дом. Дотогава се предвижда да е готова новата им пленарна зала там. 

Това показва обществена поръчка за избор на строител, която е публикувана от Народното събрание в края на миналата седмица. Според документа новата зала ще струва 19,5 млн. лева без ДДС. За допълнителни разходи са предвидени 1,5 лева без ДДС, които се включват в тази сума.

Проектът предвижда да бъде реконструирана зала "Света София" на ул. Княз Александър 1 в сградата на бившия Партиен дом, която се намиратриъгълника на властта - при Президентството и Министерски съвет.

Вместо 240 депутатски банки, монтирани ще бъдат 270 места. Отделно ще има места за президиум и официални ложи. Новият дом на парламента ще има и конферентни зали, а осветлението ще е изцяло енергоспестяващо. Предвидено е изграждането и на специална система за видеозаснемане и телевизионно предаване на работата на парламента. 

В документа за обществена поръчка пише, че зала „Света София” трябва да се преустрои в пленарна зала в сградата на Народното събрание - София, пл. "Княз Александър І" №1. Документи за ремонта трябва да се подават до 1 юли.

Условия за кандидатстване

Поръчката за строителство на залата могат да спечелят само компании, които имат оборот от 36 млн. лева за последните три години. 30 млн. лева от сумата трябва да идва от изпълнени подобни поръчки. Под подобни се разбира пълната реконструкция на обществени сгради, включително изпълнение на водопровод, електричество, архитектурни промени. 

Освен това избраната фирма е задължена да спазва "държавна тайна", тъй като в хода на изпълнение на договора ще получава и работи с документи, съдържащи класифицирана информация. Под това вероятно се подразбира, че фирмата ще знае тайните входове и изходи на новата зала на депутатите, както и детайли, свързани със сигурността на работата им.

Идеята за преместването не е нова, като още през 2003 г. тя бе лансирана от тогавашния председател на парламента Огнян Герджиков, а преди 6 години пак беше повдигната. Тогава се говореше, че новата зала на депутати ще струва 15 млн. лв.