Според президента депутатите са заложили на политиката на противопоставяне, дори и когато това е за сметка на Конституцията

След около три часа дебати депутатите отхвърли ветото на държавния глава върху текстове в гласувания наскоро Изборен кодекс, засягащи за секциите в чужбина.

Едва 27 депутати подкрепиха наложеното от президента Плевнелиев вето. 135 депутати гласуваха за отхвърлянето му, а трима се въздържаха. 

"За" текстовете, отхвърлящи ветото гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 12 депутати от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от "Български демократичен център", 11 от "Атака" и 1 независим. Против бяха 18 от ДПС, трима от Реформаторския блок и 6 независими депутати. Трима Реформатори се въздържаха. БСП и АБВ не участваха в гласуването.

Социалистите и от ДПС обявиха, че мотивите на президента не били юридически, а политически и трябвало да наложи вето и на други текстове от Изборния кодекс като задължителното гласуване. 

Виж още: Правната комисия подкрепи ветото върху Изборния кодекс

По време на продължилите над 3 часа дебати депутатите от ГЕРБ не се изказаха. Думата не взеха и от парламентарната група на БДЦ.

По време на обсъжданията съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов, който неколкократно заяви, че ако ветото мине, ПФ ще оттегли подкрепата си за кабинета, призна, че е било грешка да се откриват секции в страните от ЕС само там, където има посолства и консулства, която ще бъде поправена скоро, заедно и с други пропуски.

Виж още: Валери Симеонов към българи в чужбина: Не ни се мотайте в краката

След като парламентът отхвърли ветото на президента, трите сили във властта ще внесат нови промени в Изборния кодекс. Това съобщи в кулоарите на парламента председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Идеята е при поне 60 подадени заявления да могат да се откриват до 35 секции в дадена страна. По думите му стабилността в коалицията е налице.

Реакцията на президента - сезиране на Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

От своя страна пък, президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд за противоконституционност на текстове от Изборния кодекс.

"За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите, се посочва в позиция на държавния глава", разпространена от прессекретариата на президентството.

Според Плевнелиев решението на парламента показва, че депутатите за пореден път са дали превес на партийните си интереси, над конституционните права на българските граждани, с което ги отдалечава от родината. "Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани", се казва в позицията.

В нея се допълва, че държавният глава е мотивирал ветото не като "акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори."

"Вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината. Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им", се посочва в позицията на президента.

"Държавният глава нееднократно е посочвал колко е важно в настоящия геополитически момент всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но е твърдо убеден, че това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията. По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света", се казва още в съобщението на прессекретариата.