Живко Мартинов сам се отказа от имунитета си, поискан от главния прокурор Сотир Цацаров; в социалните мрежи се заговори за #Суджукгейт, а премиерът поиска оставката на цялото партийно ръководство в Добрич

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е спекулирал с името на премиера Бойко Борисов и така е успял да се сдобие с 4 тона суджук по специална рецепта, включваща еленско, плюс 60 кг кайма и филе "Елена". Месото така и не достигнало до премиера, а било складирано в помещение на самия народен представител.

Това поясни на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, който поиска имунитета на бившия бизнесмен и общински съветник от Добрич, влязъл за втори мандат в парламента. По-късно за оставка на цялото партийно ръководство в североизточния областен град настоя и самият Бойко Борисов.

Мартинов, по професия инженер, на свой ред сам се отказа от имунитета си - и се оплака, че е станал жертва на атака от хора, които му дължат наеми, инфомира Би Ти Ви.

"Има група хора, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен - това са от левия спектър, понеже губят 11 години в Добрич, таят към мен неприязън и това е в основата. Част от тези хора, които ме клеветят... имам заведени дела. Друга част от тях ми дължат наеми, защото съм 28 години в частния бизнес, имам неразплатени наеми, дори фирмите са продадени на хора в неравностойно положение, на роми...", обясни той в парламента, преди да станат известни подробностите. 

Искането на Цацаров се основава на данни, които са събрани от специализирано звено "Антикорупция" и са потвърдени от проверка на ДАНС. Обвинението към Мартинов е за злоупотреба с власт.

Сигналът за престъпна дейност бил подаден до главния прокурор от гражданин - бивш служител на МВР. Започнала проверка. Според събраните в хода й данни от 2012 г. насам търговец от Дорбич е бил притискан от Живко Мартинов поне шест-седем пъти с обяснението, че е бил включен в списък на лица, които трябва да подпомагат политическата дейност на партията. И с предупреждение - че в противен случай бизнесът му ще бъде смачкан, разказва БНТ.

От прокуратурата отказаха да съобщят името на изнудвания. Цацаров обясни, че Мартинов си поискал от него още мека мебел, климатична стена, сглобяеми гаражи и система за видеонаблюдение, които вместо в партийната централа, се оказали в личния офис на депутата.

"Използвал е правомощията си както за дребни престъпления като прекратяване на фишове, спиране на полицейски проверки, така и за доста по-сериозни престъпления. Опитал се е да оневини бивш зам.-министър, причинил катастрофа с жертви. Ще му бъдат повдигнати пет групи обвинения - изнудване, принуда и натиск спрямо орган на реда и физическо лице."

Ръководен служител в МВР също бил "атакуван" от депутата с разнообразни искания - по думите на главния прокурор: "анулиране на фиш, неправомерно освобождаване на камиони с незаконен строителен материал, за извършване на полицейски действия спрямо хора, които дължали пари на Мартинов за пшеница".

Почти веднага в "Туитър" беше създаден хаштагът #Суджукгейт, където коментарите започват бързо да се трупат. Използва се също и по-простото #суджук.

Това е десето искане на имунитет на народен представител, което главният прокурор внася в 44-тото Народно събрание.

Източник: Би Ти Ви, БНТ