Десетки милиони са загиналите заради нацизма, сталинизма и различните авторитарни режими в Европа

Днес отбелязваме Европейският ден в памет на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, известен също и като Ден на черната панделка.

Определен е от Европейския парламент и за пръв път е отбелязан през 2009 г. като "общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени с достойнство и безпристрастно".

Датата е избрана неслучайно. На 23 август 1939 г. нацистка Германия и Съветският съюз подписват пакта за ненападение, станал известен по името на двамата външни министри, които са го подписали - "Молотов - Рибентроп".

Към договора е приет и секретен протокол, в който Европа е разделена на "сфери на влияние" и окупационни зони. 

С този договор се поставя началото на един от най-мрачните периоди от съвременната история на нашия континент, довел до депортирането, изтезанията и убийството на десетки милиони души - жертви на тоталитарните режими. Никой не може да даде точна бройка на загиналите в концетрационните и трудовите лагери, които Нацистка Германия и държавите от бившия социалистически блок (сред които и България) изграждат.

В България най-голяма и най-мрачна следа оставя лагерът "Белене", построен по поръчка на Българската комунистическа партия и Отечествения фронт. Той функционира от 1949 до 1989 г. с известни прекъсвания.

Там са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България: селяни – противници на ТКЗС, полицаи, офицери, предвоенни министри, индустриалци и банкери, народни представители от разтурената опозиция, николапетковисти, социалдемократи, демократи, анархисти, троцкисти, легионери, бранници, ратници, членове на ВМРО, католически, протестантски и православни духовници, разследвани като титовисти комунисти, руски белоемигранти, гръцки военнопленници и комунистически политемигранти, югославски политемигранти, турски и германски военнопленници.