Полицията във Великобритания арестува родителите на 11-годишно момче по обвинение, че са позволили детето им да напълнее толкова много, че това да застраши здравословното му състояние.

Детето тежи цели 103 кг. при ръст 154 см., индексът на телесната му маса е 41.8 - двойно над здравословното ниво за неговата възраст, пише британският в. "Телеграф".

Хлапакът не може да изпълнява част от задълженията си в училище заради теглото си. Училищните специалисти се принудили да се свържат със социалните служби, които изпратили момчето на прегледа в болница "Кралица Елизабет", от където докторите сигнализирали полицията по случая. 

Двойката от Норфолк е била разпитана от полицията по подозрение в небрежност и жестоко отношение към детето им. Пред разследващите органи майката и бащата, чиито имена не се споменават, заявили, че не престават да се грижат за сина си, а теглото му трябва да се обяснява чрез генетиката. 

"Той винаги е бил едро дете. Така и се роди. Всичките роднини от моя страна са дебели, с това нищо не може да се направи", заяви бащата на детето. Сходно обяснение дала и майката. Обвиненията срещу заподозряните родители не са предявени. 

Според здравните власти 28% от децата на Острова на възраст от 2 до 15 години страдат от наднормено тегло.