В момента парите отделени за година за обезщетения при природни бедствия не стигат за всички пострадали

От 2014 г. насам, когато много хора в страната претърпяха ужаса на природните бедствия, държавата отделя годишно по 70 млн. лв. за обезщетения за пострадали. Сега обаче правителството планира да ограничи броя на хората, които имат право на тези помощи след бедствия, съобщава Би Ти Ви. 

Предвижда се достъп до тях да имат само хората с минимални доходи. Останалите трябва да разчитат на собствените си възможности и на застраховка.

В момента помощ от държавата може да получи всеки, чието жилище е доказано опасно след природно бедствие. Парите, които към момента се зaделят за целта не често не са достатъчни за всички засегнати и се налага отпускане на допълнителни средства от държавния бюджет.

Идеята е държавата да подпомага само социално слабите. Съответно, за да се отпуснат средства при случаи на бедствие, доходът на човек от домакинството трябва да е под прага на бедност, който за 2016 г. е 300 лв., получателят на помощта да няма спестени повече от 500 лв, както и в последната година да не е продавал имот на стойност над 3600 лв.

Виж още: 300 млрд. долара годишно струват природните бедствия​

Целта на новите критерии не е да се ограничи броят на хората, които ще получават помощ след бедствие, а да се гарантира, че парите ще отиват при най-бедните, които не могат да си позволят застраховка на имота, обясняват от Министерството на финансите.

Цената на такива застраховки варира от 5 лв. до 300-400 лв. Най-евтината полица от 5 лева може да покрие щети от наводнение, пожар или друго бедствие до 5000 лв., обясняват застрахователите. Според икономисти пък властите трябва да наблягат на предотвратяването на бедствия.

В момента депутатите решават точно това – дали да се определи минимален процент от резерва в бюджета, който да се използва за подобни дейности.

Източник: Би Ти Ви