Най-лесният начин е най-добрият - номер 5 от митовете за работата, в които сме програмирани да вярваме

Когато големият философ Лин казва: "Никой проблем не е толкова голям или толкова сложен, че да не може да се избяга от него", той поддържа мита за лесния изход. Много често това се възприема от онези, които доскоро са се ръководели от мита за усърдната работа.

Когато усърдната работа не им донесе очакваните резултати, жестоко се обезкуражават. Вместо логично да преценят ситуацията и да се опитат да се поучат от нея, те просто свалят от употреба единия мит и започват да се придържат към другия.

Хората, които възприемат лесния изход в живота, не осъзнават или предпочитат да пренебрегват теорията за инвестиране на труд. За съжаление те в повечето случаи откриват, че линията на най-малкото съпротивление има скрит етикет с цена.

Онези, които търсят лесния начин, подхождат към живота от позицията временно да закърпят нещата, смятайки, че утрешният ден е торба с късмети. Истината е, че нищо не е лесно. Линията на най-малкото съпротивление е за губещите хора.

Мит 6 - Усърдната работа е добродетел

Източник: Майкъл льо Бьоф, "Да работим умно: Как да постигнем повече за по-малко време" (изд. "Наука и изкуство", 1993 г., превод Стоянка Сербезова)