Какви рискове се крият в работата в офиса

Преди години се казваше, че работата в офис зад компютър е мечтана и не крие никакви рискове. Това обаче не е съвсем така. Дългият работен ден и застояването пред екрана могат да доведат до сериозни вреди върху здравословното ни състояние. Заседналият начин на живот не означава само бездействие, но също така е предпоставка за проблеми с очите, гърба, ръцете и китките.

Tribali.info показва 4 от най-засегнатите зони:

1. Изтръпнали крайници - Синдром на карпалния тунел. 

В края на деня често се случва да чувстваме крайниците си изтръпнали. Това може да е в следствие на т.нар. Синдром на карпалния тунел – болезнено прогресивно състояние, причинено от притискането на ключов нерв в китката. Характерни са неприятните усещания нощем по вътрешната повърхност на ръката, на средния или на всички пръсти. Понякога се получават смущения на съня и дневна умора. Тези усещания могат да се пренесат върху предмишницата, да обхванат мишницата, рамото и гърба. Често се появяват отоци и двигателни смущения.

Ако се появят такива симптоми, съветът е да се отиде на лекар. Лечението на карпално-тунелния синдром трябва да започне колкото е възможно по-рано и задължително под лекарско наблюдение. Първичната терапия обикновено включва почивка на засегнатата ръка, респективно китка. 

За да се избегнат тези неприятности, специалистите препоръчват няколко трика. Първо се вземе удобна мишка, която да пасва на ръката. Твърде големите или твърде малките мишки са неудобни и водят до по-бързо уморяване. Друг полезен ход е стискането на гумена топка, което подобрява кръвообращението. Вместо гумена топка също така може да се правят различни упражнения на ръката и китката.

Виж още: Управление на конфликтите

2. Обездвижване.
Работата пред компютър не предоставя много опции за движение, което води до продължително застояване. Обездвижването, макар и често пренебрегвано от нас, е причина за множество проблеми като затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и дори рак. Затова са важни малките почивки, които си даваме през работния ден. Добре е и да ставаме от стола поне веднъж на час. За подобен застоял начин на живот се препоръчва да използваме стълбището вместо асансьора. Хубаво е и да говорим по телефона прави. По този начин ще избегнем главоболието вечер, причинено от застояването през деня.

3. Синдром на компютърното зрение.
Симптомите, които го изразяват са хронично главоболие, затъмнен поглед и бърза умора в очите. Стоенето пред екрана за дълго време поражда множество проблеми, като освен посочените симптоми, могат да се наблюдават още болки във врата, зачервени очи, напрежение, раздразнение и сухота в очите, трудно фокусиране и дори напълняване, поради липсата на активност. Ако не се противодейства на това, то може да се стигне до астигматизъм и да прогресира в далекогледство.

За да избегнем такъв развой на събитията, е необходимо да мигаме по-често и да направим монитора си възможно най-удобен за нас, като също така го преместим максимално по-далеч от прозореца.

Виж още: Бизнес облекло през лятото

4. Болките в гърба.
Всеки трети офисен обитател се оплаква от болки в гърба. Неестествената леко приведена позиция на тялото по време на работа пред компютър може да доведе до хронични болки между плешките и гръбначния стълб. В тази поза се пренатоварват определени сегменти на гръбнака и някои малки стави, които свързват прешлените с ребрата. Те поемат повече тежест в сравнение с другите, за да поддържат продължително време една определена поза. Междувременно неподвижното седене часове наред намалява и кръвообращението. Затова тези структури стареят по-бързо. Също така може да си докараме мускулни спазми и дискова херния.

Можем да противодействаме като на всеки 40 минути работа си даваме 15 минути почивка. Друг важен момент е да пригодим стола си по възможно най-удобния начин. Правилната стойка на бюро пред компютър означава да сме добре облегнати назад и с отпуснат гръб. Другият вариант е да сме с добре изправен и стегнат гръб, но без да се навеждаме напред. Същевременно е необходимо да държим краката си паралелно на пода, а ходилата ни да са отпуснати и долепени до него. Главата трябва да е изправена, без да натоварваме мускулите на врата си, като горната част на екрана трябва да е на нивото на очите ни.