В останалите има обявен оранжев и жълт код за опасност от поледици, навявания и силен вятър

В цялата страна има обявен от БАН код за потенциално опасно време, като в две области - Кърджали и Смолян кодът е червен.

Код за опасно време

Това означава, че степента на опасност от поледици, навявания и силен вятър е особено голяма. В двете област се очакват и обилни снеговалежни, до 70 л/кв.м. и снежна покривка около и над 30 см с условия за виелици и навявания, пише OFFnews.

В други четири области кодът е за една степен по-ниска опасност - оранжев: Стара Загора, Пазарджик, Пловдив и Хасково. В тях снеговалежите също ще са до 70 л/кв.м., ще бъде ветровито, с условия за виелици и навявания.

Жълт код е обявен във всички останали области в България заради опасност от навявания и поледици, като в цялата страна има снеговалежи, а в източните райони снегът е примесен с дъжд.

Реките

Системите за ранно предупреждение вече определиха кодове за опасност за някои райони по поречието на Марица, Тунджа и Арда.

Започнало е контролирано изпускане на язовирите по каскадата "Горна Арда".

Днес прогнозите сочат покачване на водата в реките и притоците в Северозападна България, в Добруджа, по Черноморието и Южна България.

Температури

Максималните температури ще са от 0 до 3 градуса в северозападните райони, 7 до 9 градуса по крайбрежието на морето, а в София - 3 градуса.

Сняг ще продължи да вали в събота и неделя, когато температурите ще са между 0 и 3 градуса. Следващата седмица валежите ще спрат, а времето ще започне малко по малко да се затопля. В четвъртък се очаква температурите да достигнат 13 градуса.