Иранската "морална полиция" въведе мерки срещу продажбата на кукли Барби, за да защити обществото от "зловредната западна култура, която разяжда ислямските ценности"

Забраната на куклата Барби е част от т.нар. от правителството "мека война" срещу упадъчните културни влияния, пише novini.bg

Преди около три седмици (от "моралната полиция") дойдоха в нашия магазин и поискаха да махнем всички кукли "Барби", разказва собственик на магазин за играчки в Северен Техеран.

Иранските религиозни водачи обявиха Барби, която се произвежда от американската компания "Мател", за неислямска още през 1996 г., посочвайки като аргумент "разрушителният ѝ културен и социален ефект". Въпреки това доскоро куклите се продаваха свободно в магазините в Техеран.

Новата заповед, издадена преди около три седмици, принуди продавачите да скрият дългокраката и пищна блондинка зад други играчки, така че да могат да задоволят търсенето, без да рискуват полицията да затвори магазините им. 

През 2002 г. пазарът беше залят с вълна от кукли, одобрени от официалната власт, които обаче не допаднаха на купувачите, разказват продавачи. 

Куклите са женска и мъжка - Сара и Дара. Те носят различни традиционни облекла, а Сара спазва изцяло правилото жените в Иран да покриват косата си и да носят широки дрехи на публично място.

"Дъщеря ми предпочита Барби. Тя казва, че Сара и Дара са грозни и дебели", споделя 38-годишната майка Фарназ. Тя добавя, че не може да открие и DVD с филмчетата за Барби, тъй като те също са забранени. 

Продължаваме да продаваме Барби, но тайно и вместо това слагаме на витрината от тези, обяснява 40-годишен продавач в Техеран и сочи към кукла, забулена с дълго черно покривало.

Иран води постоянна битка, за да прогони упоритата западна култура от страната след ислямската революция през 1979 г., като налага правила за обличане, забранява западната музика и чуждестранните сателитни телевизии.

Техеран подготвя и нов удар срещу Запада. Скоро иранците ще могат да си купят играчки, имитиращи сваления американски шпионски безпилотен самолет RQ-170 Sentinel, който беше пленен през декември, съобщават местни медии. Самолетчетата ще се продават в различни цветове.