С напредването на кампанията милиардерът сам си създава нови и нови препятствия с поведението си

Ако преди конгреса на републиканците Доналд Тръмп бе във възход и дори резултатите му се доближаваха до тези на Хилари Клинтът (а дори в един момент ги изпревариха), сега сред Републиканската партия зее бунт, който прави крайната победа на бизнесмена все по-малко вероятна.

Видни представители на републиканците призоваха американците да не гласуват за Доналд Тръмп на президентските избори. Петдесет изтъкнати експерти по сигурността от Републиканската партия описаха Доналд Тръмп като некомпетентен да ръководи страната. И заявиха, че той би бил "най-безразсъдният президент в американската история".

В отворено писмо петдесетте написаха, че Доналд Тръмп отслабва авторитета на Съединените щати като лидер на свободния свят. Бизнесменът нямал основни познания и вяра в конституцията, законите и институциите на държавата.

"Никой от нас няма да гласува за Доналд Тръмп. От гледна точка на външната политика Доналд Тръмп не е компетентен да бъде президент и главнокомандващ. Ние сме убедени, че той би бил опасен президент и би поставил в риск националната сигурност", се посочва в изявлението.

Писмото беше публикувано в момент, в който Тръмп се опитва да даде нова насока проблемната си кампания с редица икономически и финансови предложения.

Виж още: Тръмп: Хилари е основателка на "Ислямска държава"

То е подписано от бивши служители в сферата на сигурността, сред които са бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, който е ръководил и Агенцията за национална сигурност, бившият министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, бившият директор на националното разузнаване Джон Негропонте, бившият президент на Световната банка и бивш зам.-държавен секретар Робърт Зелик. 

Все по-голям разрив с републиканските лидери

Бунтът срещу Тръмп идва на фона на все по-големия разрив между него и ключови лица от партията, които отказват да го подкрепят. Сред тях са бившите кандидати за президент сен. Джон Маккейн и Мит Ромни, целият клан Буш, бившият помощник държавен секретар от времето на Джордж Буш-старши - Ричард Армитидж, конгресменът от Републиканската партия Ричард Хана и редица други. 

Видео: Мелания Тръмп плагиатства от Мишел Обама

Още през юни бившият финансов министър на Джордж Буш-младши - Ханк Поулсън, категорично заяви, че когато дойдат изборите, той няма да пусне в урната бюлетина с името на Тръмп, а ще гласува за Клинтън с надеждата, че тя ще съумее да убеди всички американци, че трябва да се направи необходимото, за да се укрепят американската икономика и мястото на САЩ в света.

Мария Комела, бившият говорител на републиканския губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи, също каза, че ще гласува за Хилари Клинтър, защото не е достатъчно да се говори, че си против Тръмп, а трябва и да се действа. Тя призова републиканците да не се покриват и да мълчат, а да действат.

Атаките към семейство Хан

Сериозни щети по имиджа на Тръмп, за който до този момент се смяташе, че може да понесе всичко, нанесе спорът му със семейство Хан - натурализирани пакистанци, чийто син е загинал по време на служба в американската армия. 

"Със своята продължаваща и невъзмутима враждебност към родителите на убит в Ирак американски войник мюсюлманин и нападките си срещу републикански лидери, които го укоряват за това, Тръмп заплашва да разруши несигурния си съюз в Републиканската партия в самото начало на кампанията за общите избори през есента", коментира тогава в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп поведе битка със семейство Хан, след като те се появиха на конгреса на Демократическата партия, одобрил президентската номинация на Хилари Клинтън, за да изразят несъгласието си с му да забрани временно влизането на мюсюлмани в САЩ. Нападките на републиканския кандидат-президент срещу родителите на убития американски войник мюсюлманин предизвикаха остра реакция от страна на военни ветерани в целия политически спектър.

Виж още: Тръмп поиска забрана за достъп на мюсюлмани в САЩ

Опит за заравяне на томахавката

И докато някои застават срещу него, други се обявяват в подкрепа. Така, съвсем неочаквано призив за гласуване за Тръмп дойде от сина на неговия противник за номинацията на републиканците - сен. Джеб Буш, Джордж. Тази подкрепа е меко казано неочаквана, след като Джеб Буш стана обект на подигравките на милиардера и буквално бе унижен, когато от фаворит за номинацията се превърна в губещ, който трябваше да се оттегли скоро след началото на първичните избори. 

Въпреки това по време на среща на партийни активисти в Тексас неговия син Джордж П. Буш е призовал за обединение зад Тръмп срщеу номинацията на демократите - Хилари Клинтън.

Междувременно Тръмп направи стъпка към помирение с лидерите на номиниралата го партия. Дни след като отказа да подкрепи преизбирането им в Конгреса, той промени рязко позицията си, като призова гласоподавателите в Уисконсин и Аризона да подкрепят на първичните избори по-късно този месец председателя на Камарата на представителите Пол Раян и сенатора Джон Маккейн:

"В общата ни мисия да направим Америка отново велика, подкрепям нашия председател на Камарата Пол Раян. Той е свестен мъж и, макар и да имаме разногласия по някои проблеми, заедно ще постигнем много неща. Ценя високо сенатор Джон Маккейн за неговата служба в униформа и на публични длъжности и подкрепям преизбирането му", коментира милиардерът.

Преди година Тръмп заяви, че Джон Маккейн не е никакъв военен герой, защото е позволил да бъде пленен от виетнамците по време на войната през 60-те години на миналия век, припомня Ройтерс.

Източник: Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", Ройтерс,