Според учени от Харвард, обезкосмяването на интимните части състарява жените. Кристофър Нойман, който е ръководител на научния екип, обяснява, че след бръсненето се премахват не само космите, но и горният слой на епидермиса

Вследствие на това се появяват ранички, които оставят след себе си други последствия. Какви ще са те, Нойман обяснява в зависимост от това къде точно се обезкосмяват интимните части:

1. Ако отстранявате само космите отстрани на бикините, няма да имате никакъв проблем, твърди Кристофър Нойман.

2. Ако премахвате космите от слабините чрез бръснене, фотоепилация ще напълнеете. Нойман обяснява, че женският организъм има защита на половите органи, при това тройна. Става дума за срамни кости, след това мастна възглавничка и накрая косми.

Ролята на космите е да предпазват интимните части да се трият в дрехите. Когато ги няма, организмът "съобщава", че защитата е нарушена и не е пълна. За да успее да се справи със ситуацията, тялото решава, че ще засили мастната възглавничка на слабините, след като не успява да премахне триенето. Появява се пренастройка на целият организъм и обмяната на веществата, вследствие на което започват да се трупат килограми.

3. В случай, че се отстраняват космите и от срамните устни, това определено ще повиши либидото на жената, но също щя направи фигурата и доста по-мъжествена. Кристофър Нойман обяснява това така – космите по големите срамни устни са създадени отново да предпазват интимните части.

При премахването им, организмът дава сигнал, че нещо не е наред, но вече увеличаването на мастната възглавничка няма да помогне. Все пак колкото по-дебели са те, толкова повече ще се трият.

Затова той намира алтернатива – започва да праща андрогени в кръвта – тези мъжки полови хормони засилват растежа на космите. Либидото се усилва, тъй като силата му зависи от концентрацията на мъжките полови хормони.

4. Ако премахвате всички косми това може да доведе до нередовен цикъл и съответно по-ранен климактериум, дори до безплодие. Причината за всичко се крие в това, че по този начин започват едновременно двете действия описани по-горе нарушение на обмяната на веществата, както и промяна в хормоните.

Дамите стават по-пълни, с по-мъжка фигура и организмът просто започва да старее.

Кристофър Нойман съветва дамите не да спрат да се обезкосмяват, а да го правят само, когато е наложително, например през летните месеци.

Вжи още: Нова мода: Мъжки сутиен от косми