Според Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци изследването на "Активни потребители" не е направено в акредитирана лаборатория

Изследването на лютеницата, което беше обявено преди дни от асоциация "Активни потребители" не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начинът, по който са взети пробите и следователно буди съмнение неговата стойност. Около това становище се обединиха Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и други представители на бранша.

Според Константин Ламбрев, председател на браншовата организация, няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид, освен това въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, а количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на браншовия стандарт.

"Изследването на активни потребители използва съвсем други методи на изследване. Тази лаборатория не е акредитирана. Това, разбира се, буди значителни въпросителни по отношение на стойността на това изследване. Още повече, че странно при това изследване в домашната лютеница няма сол вътре, няма добавена захар. Поне на мен не ми е известна някоя лютеница, която се прави вкъщи, да не се добавя захар", заяви Ламбрев.

Виж още: Какво показва сравнителният тест на 12 лютеници

По думите му е използвана таблица на Английската агенция за безопасност на храните. Съставът на естествените захари в българските зеленчуци е различен.

"Едва ли не производителите на консерви в България сме едни малки накробосове, които влагат наркотични вещества, за да карат хората да ядат техния продукт и да се чувстват много доволни от това нещо.

Пробите от асоциация „Активни потребители" са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември. От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала и не са решили дали ще потърсят правата си в съда.

Виж още: Токсиколог: Олеамидът в лютеницата не е наркотик

Преди седмица от асоциация "Активни потребители" обвиниха производителите на известна марка лютеница, че в неин продукт е открит олеамид, както и че захарта и нищестето, влагани в нея, са в завишени количества. Сега компанията производител обмисля да защити правата си по съдебен път, съобщи БНР.

Засегнатата компания е поискала от "Активни потребители" протоколите от изследването, направено в Белгия, но досега не ги е получила.

Източник: "Дарик", БНР