Премиерът настоява правителството да работи за изграждане на "магистрала на знанието"

Всяко едно дете в България не само да посещава, а да може да чете, пише и да излиза образовано от училище. Това каза премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание.

Безработицата в момента е 6%, тя повече не може и да падне. Тези, които не могат да пишат и четат, няма как да си намерят работа, подчерта премиерът.

Борисов препоръча министерствата да работят за това всяко дете да посещава училище. Това трябва да бъде направено с всичките ни ресурси. Това е най-важното нещо - това е магистрала в знанията. 

Само така - човешкият потенциал, който имаме ще позволи да вървим напред, каза Борисов.

На заседанието на Министерския съвет беше представен Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Целта на механизма е да се подобри взаимодействието между институциите, както и да се определят функциите и задълженията на всяка от тях.

„Образованието е основен приоритет на това правителство. Не си спомням друго правителство с конкретна цифра, която е около 330 млн. лв. на година да увеличава учителските заплати. Това не е и най-важното. Най-важното е, че в България трябва да имаме образовани хора", коментира премиерът. 

"Виждате в Асеновград и Столипиново, или където и да било, образованието не е на необходимото ниво. Затова сигурно е правилно и необходимо и на полицаи, военни, санитари, доктори да се вдигнат заплатите. Всички искаме да се повишат. Решихме като начало незабавно да говорим за преподавателите. За тези, които създават образовани хора. Всичките ни други програми за иновации, растеж в икономиката минават през нивото на преподавателите“, посочи Борисов.

Той бе категоричен, че всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но и да излиза образовано, да чете и пише, и да е с познания от училище. Само това гарантира и просперитета на икономиката и държавата, смята премиерът.

Източник: "Дарик"