Винаги съм твърдял, че Реформаторският блок е естественият партньор на ГЕРБ, но за съжаление вътрешнополитическите проблеми, които имат те, се опитват да ги пренасят върху ГЕРБ

Това си е тяхно право, аз не им се меся. Не водя разговори с никой от Реформаторите. Те, както и всички останали, са поканени на разговори с преговорния ни екип. Това заявява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от страницата си във "Фейсбук". 

За Реформаторите

Ще чуем какво предлагат, защото независимо от резултатите от изборите, Реформаторите трябва да са щастливи, че дясно-центристката партия ГЕРБ е победила с два пъти по-висок резултат социалистите и във всички областни градове на България. 

Благодаря за поздравленията, които Реформаторите отправиха за победата ни. Аз също се радвам, че те повишиха своя резултат, посочва Борисов. Техният резултат обаче е два пъти по-малък от този на левицата и ако не беше ГЕРБ, отново БСП щеше да е на власт. 

Пожелавам на Реформаторите мъдрост и трезва оценка на резултатите. И вече каквото решение ще вземат те, си е тяхно право, но за съжаление дори и заедно с тях ние не можем да формираме стабилно правителство, което е по-големият проблем. 

Радан Кънев: За да се постигнат реформите, сме готови да извиваме ръце до счупване

Програмата на ГЕРБ

Борисов подчертава, че хората, които са предпочели да гласуват за ГЕРБ са гласували да се управлява с нашата програма, а не с програмата на БСП, Реформаторите, АБВ или на когото и да било друг. 

И ние имаме определен лимит и ресурс от възможности да убеждаваме нашите избиратели, че по-доброто за страната би било да се направи управление, но то не трябва да бъде на всяка цена. 

Пълно мълчание

Лидерът на ГЕРБ посочи, че през седмица, в която ще се водят консултации, ще запази мълчание. 

"Няма да правя никакви квалификации и коментари по другите политически партии. Едва след като се проведат консултациите, ще мога да кажа моето мнение, защото когато всички политически партии излъчат свои представители за преговорите и ги изпратят в парламента, за да се проведат консултации и преговори с нас, вече реално ще знам какви условия се поставят, дали са изпълними и дали могат да се постигнат компромиси по тях. Но повтарям - ние неслучайно има повече депутати от втората и третата политически партии взети заедно. Постигнали сме този резултат, защото сме отстоявали нашите обещания, отстоявали сме си принципи и хората са оценили огромните строежи и придобивки, които са получили по време на нашето управление. Оттук нататък ще се опитаме да продължим да правим добри неща за гражданите и държавата". 

Виж още: Слави Бинев: Няма как да се случи коалиция ГЕРБ – РБ – "Патриотичен фронт"

Правителство без ДПС и БСП

Той е категоричен, че с ДПС и БСП няма да се прави правителство. Това сме го обещали на всички партийни организации в ГЕРБ. Или трябва да има споделена отговорност с участието във властта на тези, които подкрепят правителство, иначе то не бива да се прави, защото един месец след това то ще падне. 

Затова разчитам на разума, на трезвата оценка на резултатите и мисълта за една стабилна държава. Ако това, което пише на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата", можем да го изпълним - добре, ако не, ще го изпълним след следващите избори, така както ни подредят хората.

Виж още: Става все по-малко вероятно да има коалиция между ГЕРБ и РБ