"Най-тежката прогноза е нови предсрочни избори. Утре ще събера изпълнителната комисия и ще умуваме по тази тема. Проблемът в България е левицата". Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов

"Благодарим на всички, които са спомогнали за това ГЕРБ да победят своя основен конкурент. Не знам дали в Европа се е случвало толкова много пъти десницата да побеждава левицата. Голямо "Благодаря" на хората, които ни подкрепят, защото година и половина ГЕРБ беше подложен на унищожение", бяха първите думи на Борисов.

Борисов: Възможни са избори преди края на годината

На този етап Бойко Борисов отказа да каже с кого би се коалирал в следващия парламент. Иска да има окончателни резултати или достатъчно ясни резултати.

"Всички политически лидери трябва да си дадат ясна представа за своите претенции и да направи разчет. Изборите са оценката на хората дали си добър, дали си управлявал добре. За съжаление, Реформаторите се представиха зле, пак не дават стабилно мнозинство. С кого да преговаряме там?", попита Борисов.

Той допълни, че е готов да направи правителство на малцинството, но не вижда как ще стане това, при положение че им се поставят условия, преди да са ги поздравили за победата.

"Аз съм готов да поема всички рискове за управлението на държавата, защото ние сме най-подготвени. Моля колегите лидери на партии да преспят с резултатите и с трезвата оценка какво е да имаш 5-6% и да имаш големи претенции. Предлагам им, ако им е мила държавата, да загърбят личното. На всички, които считат, че аз бих бил пречка - нормално е победителят да излъчи премиер, защото той е най-подготвен. Оттам нататък нека всички помислят какво би следвало след още два месеца предизборна кампания и служебен кабинет", допълни Борисов.

Експерти: Широка коалиция или нови избори?

Такива са първите експертни прогнози за изборните резултати, направени от социолози и представители на политически партии

Всички са единодушни, че развръзката зависи само от волята на един - лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който месец преди изборите декларира, че няма да състави правителство, ако не получи достатъчно подкрепа.

Има три сценария при така очертаващият се шарен парламент за съставяне на кабинет, смята социологът Андрей Райчев:
1) Борисов да оглави правителство на малцинството със скритата подкрепа на ДПС
2) ГЕРБ да състави кабинет с Реформаторския блок и Патриотичния фронт
3) Широка коалиция ГЕРБ и левите.

Според икономистът Владимир Каролев в тази ситуация има само един полезен вариант за България и той е: ГЕРБ + Реформаторите + Патриотичен фронт.

Виж още: Първите резултати: 7 или 8 партии влизат в парламента?

ГЕРБ е единствената политическа сила, с която Реформаторският блок може да влезе във взаимодействие в следващия парламент, но само при ясно разписан график и ангажименти за промяна, заяви един от лидерите на Реформаторите Петър Москов, водач на партийната листа в 24-ти МИР София. Той прогнозира, че изборните резултати на блока ще се качат до 9-10% с гласовете от чужбина, където по предварителни данни новосформираната дясноцентристка коалиция получава около 30-40% подкрепа.