Според премиера в оставка и лидер на ГЕРБ по-подготвен от него за поста на министър-председател в момента няма

Бойко Борисов не би бил министър-председател в правителство от чужд мандат, ното би допуснал партията му да участва с министри. Това стана ясно от негово интервю за "Дарик".

"Ние сме го казали още първия ден, че ГЕРБ съставя правителство в неговия мандат и което считам за нормално е всеки лидер на партия да поеме премиерския пост, за да носи политическата отговорност. Считам, че в целия свободен демократичен свят политическите лидери са тези, които носят политическата отговорност", каза премиерът в оставка.

Тези, които имат претенциите, че могат, да си излъчат премиер, заяви Борисов и допълни, че от партията му са заявили единствено, че са длъжни да отговорят на реформаторите с ангажимента от коалиционното споразумение. "Това значи, че премиерът, министрите и отговорността е тяхна", коментира той.

Румен Радев е политик на годината, призна в ефира на Дарик радио премиерът в оставка Бойко Борисов. В предаването „Годината" пред водещия Кирил Вълчев той отхвърли възможността да състави ново правителство с мандата на Реформаторския блок, нито да дава кадри за такъв кабинет.

Премиерът не даде ясен отговор на изразената от президента Росен Плевнелив идея правителството в оставка да бъде преназначено като служебно и да работи до изборите или до назначаване на нов кабинет от бъдещия държавен глава.

"Това не ми е интересно да си го мисля. Ние затова толкова настоявахме да се излъчи служебно правителство, което да кара до март. Ако имаше отговорни политици, опозицията щеше да каже "Това правителство да остане още 20 дни", както направи ДПС. По-логично от това нямаше. Вместо това вървят приказки, че ние заради власт, лъжи и манипулации искаме да стоим. Срещу нас няма политическа класа", коментира Борисов.

Въпреки това той изрази увереността си от победа на евентуални предстоящи избори.

"Българите малко мислим на другия ден, защото и аз съм такъв - много често се подавам на емоциите. Отсега ще си поръчам бронирана „Лада Нива", да я има, да е готова, защото знам, че по-подготвен от мен и ГЕРБ да управлява няма. Каква ще е конфигурацията, какво ще стане след това, нека народът да решава. Ние ще си седим и ще чакаме, ако народът поиска, покаже, че има нужда от нас, ще се върнем", заяви премиерът в оставка.

Според Бойко Борисов след загубата на президентските избори в ГЕРБ не стои въпросът за лидерския пост, имало поне 10 души, които можело да го заместят, но още им било рано.

Източник: "Дарик"