Премиерът коментира различните спекулации около президентските избори, решението на Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат, промените в Изборния кодекс, референдума на "Шоуто на Слави" и др.

Не е време за избори и за кандидатури, ще му дойде времето през август или септември. Ще видим кога президентът ще назначи изборите и тогава ще взимаме решение. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Той коментира спекулациите за евентуални кандидати на партията му за президентските избори, както и решението на настоящия президент Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат. 

"Мисля, че ясно казах, че Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Той никога не е пожелавал и никога не е ставало въпрос той да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент", заяви Борисов.

За отказана на Плевнелиев от втори мандат

Той разказа, че вечерта, преди Плевнелиев да обяви публично решението си да не се кандидатира за втори мандат, той е разговарял с него. 

"Зададох му въпросите "Какво мислиш? Как мислиш? Ако мислиш - какво желаеш от мен и от ГЕРБ?. Той каза, че има лични причини да не се кандидатира за втори мандат", разказа премиерът. 

"Не искам да разказвам за личните му проблеми, нито ми е оторизирал да го направя, достатъчно сериозни са и той беше достатъчно убедителен", заяви Борисов. "Плевнелиев и след мандата си като президент ще има успешна кариера и ще помага много на държавата си, както го е правил досега", подчерта още той. 

Първанов и желанието му отново да бъде президент

Борисов коментира и вчерашното изказване на лидера на АБВ и президент (2002 г. -2011 г.) Георги Първанов намекващо, че той може отново да се кандидатира за "Дондуков" 2. Първанов вчера заяви, че според неговата партия Конституцията позволява след два президентски мандата човек да се кандидатира отново, ако е изкарал един "на резервната скамейка". 

"Пожелавам му успех. С това ми помага много. Става ясно, че не ние сме били виновни АБВ да напуснат правителството, а целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент", коментира Борисов.

"АБВ прави същото, което прави ДСБ - искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва "Първанов ще е кандидата за президента, но ние сме за обща лява кандидатура" и поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Ако тя подкрепи Първанов, тя заминава, за всички е ясно това, тоест тя е принудена да издигне свой кандидат", отбеляза още той.

Слави Трифонов и Изборния кодекс

Борисов коментира и референдумът на Слави Трифонов. Попитан дали го е страх от шоумена, той категорично отговори, че това са глупости. 

"Трифонов е прекрасен певец и шоумен. Три часа ефир са му дали и всеки ден той се занимава с мен, сега аз не искам да си губя времето с него. Не искам да говоря за Слави Трифонов. Глас народен, глас Божи", каза той.

Премиерът се спря и на темата с промените в Изборния кодекс.

"Не исках да се пипа Избирателния кодекс, защото на местните избори се явихме с него и се представихме отлично. Но така или иначе партньорите искаха да бъде променен", коментира премиерът, но изтъкна, че начинът по който поправките са направени в момента няма да уязви никого.

Отношенията с Турция

На въпрос дали президентът на Турци Реджеп Ердоган се намесва във вътрешната политика на България, каквито обвинения се чуха, Борисов заяви, че всеки има право да си говори каквото иска.

"Той има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент, го прави. Дали сме дума, че заедно ще пазим българо-турската граница от бежанския поток. Разчитам на неговата дума. Трябва да си запазим добрите отношения, за да си гарантираме границата", коментира Бойко Борисов.

"Натискът върху границата е почти нула и сме нащрек. Да не дърпаме дявола за опашката", допълни той.

Източник: Нова телевизия