Много обичам България, свързан съм с нея, имам братски връзки с премиера, ще направя всичко България да заеме подобаващото й се място в Европа, заяви Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с Бойко Борисов и Кристалина Георгиева в Брюксел

"Тази среща беше съгласувана още преди изявлението на президента Владимир Путин. Хубаво, че тя съвпадна с този проблем. В изказванията на Владимир Путин и на президента Ердоган България беше посочена единствена поименно като страна от проекта "Южен поток", заяви Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, информира Novini.bg.

Бойко Борисов: Изказването от Анкара беше доста преднамерено и предварително

"Аз считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на "Южен поток". Освен това, подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни, не са спрени", каза Борисов.

"Това изказване от Анкара беше доста преднамерено и предварително. Ние винаги сме заявявали, че сме за строителството на "Южен поток", стига да се спазват европейските правила. Към момента нямаме официално становище от Москва за спирането на проекта", каза още Борисов.

Виж още: Путин: Писна ми от българите

"На 9 декември в Брюксел ще се решават именно как да се изпълняват тези европейски правила. ЕК е пряк участник в преговорите. Надявам се те да излязат с конкретно мнение по тази тема съвсем скоро. България вече е направила доста инвестиции по този проект. Радвам се, че изказването на тази госпожа от вчера, вече е коригирано", каза още министър-председателят. 

"Това, че се отблокират фондовете за България е въпрос на доверие. Ясно е, че сме готови за Шенген. Искам да благодаря на Европейската комисия, че ни дава възможност да усвоим тези пари, в момент на тежка криза. Използвам момента, за да благодаря на всички партии в България. Имаме правителство и това спомогна за отблокирането на европарите", допълни Борисов. 

"България подкрепи санкциите срещу Русия. Ще подкрепи и следващи такива през 2015 г. Подкрепяме тези санкции, въпреки последиците от тях. Те оказват влияние върху туризма и стокообмена на България", призна Борисов.

"Югоембаргото преди 15 години бе на едната ни граница и тогава понесохме сериозни загуби. Сега кризата е на другата ни граница в посока Украйна. Турция е третата страна от проблема, със своята силна икономика, която създава проблеми на България, отговори Борисов на журналистически въпрос. Това е причината България да е най-бедната страна в ЕС."

И допълни: "Ние нямаме такива пазари, с каквито разполагат нашите партньори. Ние не можем да изнасяме продукцията си в Германия например. Нашият пазар бе Русия и Арабския свят. България ще понесе и понася много тежки удари от тези санкции. Не знам как Русия се справя с тях, но в България те влияят негативно. Надяваме се скоро различията между Брюксел и Кремъл да бъдат преодолени", обясни министър-председателят на България.

Кристалина Георгиева: Поздравявм Борисов за бързата му реакция, отблокираме евросредствата

"Искам да поздравя Борисов, че съумя да реагира бързо при създалата се ситуация. Той дойде в Брюксел, за да поиска европейско финансиране", каза вицепрезидентът на Европейската комисия за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. 

"С премиера Бойко Борисов се разбрахме да създадем общ екип, така че средства по еврофондовете да не се губят. По спрените програми всички проблеми са отстранени и парите вече тръгват към България", увери Георгиева.

"Тя даде пример с ОП "Регионално развитие". Много работа се свърши от служебното правителство, за да бъдат отблокирани средствата. Най-отговорно искам да кажа, че в такова трудно време, когато България е притисната с икономически и политически щети, от ЕК се чувстваме задължени към България, която да се почувства като равноправен член на съюза", заяви Кристалина Георгиева. 

Тя посочи, че по следващите програми парите също ще бъдат отпуснати на страната, за да не се бави работата по програмите. Кристалина Георгиева увери, че ще продължи активното съдействие между Европейския съюз и България.

Жан-Клод Юнкер: Европейското семейство ще подкрепи България, за да се намерят решения на геополитическите предизвикателства

"Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. Енергетиката е от значение за всички европейци. България не е сама. ЕК не е само наблюдател, ние сме с България в този момент. Няма да приемем никакви шантажи", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с Бойко Борисов и Кристалина Георгиева в Брюксел.

"По отношение на Южен поток България и ЕК работят заедно. Неразрешените въпроси не са непреодолими. Южен поток може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново. Топката е в полето на Русия", каза още Юнкер.

Виж още: ''Южен поток'' е мъртъв, да живее ''Южен поток''!