Премиерът Бойко Борисов и румънската еврокомисарка Корина Крецу, която бе на посещение у нас, коментираха породилото се етническо напрежение в столичния кв. Орландовци

Да бъдат по-внимателни всички, когато си играят с огъня, защото трябва да се пазим нашето чердже да не се запали, предупреди премиерът Бойко Борисов на брифинг след среща с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу.

Фокусът на срещата между двамата бяха предишният и настоящият програмен период и парите, които страната ни ще получи от Европа. Въпреки това Борисов се изказа и по актуалната тема от деня с напрежението между българи и роми в столичния кв. Орландовци.

"Искам да призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото на базата на стабилността в България и огромната нестабилност в региона, всички трябва да пазим нашето чердже, да не си го запалим.

Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам,

напомни Борисов и добави: - Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт, винаги предупреждавам за него." Той заяви, че ще се ограничи дотук с призива - "дано да са ме разбрали тези, които си играят с огъня".

Румънската еврокомисарка също коментира конфликта в Орландовци, като посочи, че е в интерес на ЕС регионът да е стабилен и добре свързан с останалата част от общността.

Корина Крецу съобщи още, че Еврокомисията е одобрила оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" за периода 2014-2020 г. "Днес приехме тези програми. Започва процесът на изпълнение", обяви еврокомисарят по регионалното развитие и изтъкна:

"В програмите, които одобряваме днес, има заделени средства за социална инфраструктура, вкл. за общности в маргинално положение. Важно е

да се мисли за приобщаване на тези общности

Те представляват предизвикателство за целия ЕС и следва да търсим решение въз основа на това, което имаме на място като ситуация. Лесно е да се пишат стратегии, но ситуацията на практика е различна и сме длъжни да я отчетем. Тук сме, за да оказваме помощ."

Източник: Агенция "Фокус"; пресслужба на Министерския съвет