Премиерът готви рокади в кабинета

Ако ГЕРБ загуби президентските избори, веднага ще насроча предсрочни. Това обяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

Той коментира темата с президентския вот, но отново пропусна да обяви кой ще е кандидатът на партията му за държавен глава. 

"Щях да го кажа още юни, но всеки ден ме питат: "Ще ставаш ли президент?". Септември ще кажем кой ще е кандидатът", заяви Борисов и допълни, че според него президентската институция е неглижирана.

Кандидатурите за президент

Ако не беше така, щяха да се кандидатират лидерите на партиите. Нека Нинова да се кандидатира, тя е нов лидер. Нека Радан Кънев да поеме по този път, призова премиерът. Дезертирането на политическите партии да носят отговорност за това, което предлагат, може да ни вкара във война утре. Президентът пътува навсякъде, прави различни договорки, може всичко да стане", допълни Борисов. 

"Нека разсъждаваме по темата за бъдещия президент. БСП излиза и казва, че ще търсят АБВ и Татяна Дончева и ще търсят различен кандидат за президент, Реформаторите казват, че като партия не могат да излъчат самостоятелен кандидат, така че търсят друг вариант, ДПС си казаха вече, като че ли само Патриотичният фронт излезе с най-ясната позиция. Ако ГЕРБ загуби президентския вот, вечерта ще обявя предсрочни избори", коментира още той. 

Половете нямат никакво значение - българските жени по нищо не отстъпват на мъжете, ако има качества може да е мъж, може да е жена, заяви Борисов на въпрос дали кандидатът на ГЕРБ ще е жена.

Премиерът обяви още, че обмисля и смяна на министри. 

"Може би ще има някоя и друга рокада в кабинета. Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие. Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори – Реформатори, патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са ок, тогава ще го обявя, ако не са съгласни, остава сегашното положение”, посочи премиерът.

Дълговете по АЕЦ "Белене"

Борисов обяви, че дългът за АЕЦ "Белене" всеки ден нараства с 350 хил. лв.

"Осъдени сме да плащаме за АЕЦ "Белене" и ще плащаме – всеки ден сумата нараства със 168 хил. евро, или 350 хил. лв. – заради лихви, обяви министър-председателят. 

"Както и с ЕРП-тата, ЕВН и ЧЕЗ съдят България за много пари, над 600 млн. евро. И само преди две години Драгомир Стойнев ходеше и обясняваше как ще строят втори реактор на АЕЦ "Козлодуй", имаше и подобни неща в Мариците, а това ни струва милиарди. 2006 г. подписват договор за АЕЦ Блеене, 2009 година идваме ние, договорът не е на ниво и оттам започна сагата. Аз винаги говоря с факти, а не с обвинения и след като не се отчитат важните параметри и колко ще струва на държавата, аз знам, че това щеше да струва много на България, а ние нямахме тези пари. Но това явно не го интересува Румен Овчаров", каза още премиерът.

Борисов обяви още, че приема предложението на БСП за рестарт на проекта със стратегически инвеститор като протегната ръка, за да може да продаде реактора по-изгодно. Това би помогнало в преговорите с Иран, на които предлагаме реактора, който трябва да заплатим, намекна премиерът.

На запитване, че по справка Борисов се оказал най-бедният в кабинета, той обясни шеговито: Ах, беден, не е така, имам къща в Банкя, три кучета, какво означава беден. Управлението и постовете, които съм заемал, винаги са били кауза за мене. За един премиер заплатата трябва да бъде поне 10 хиляди. Отговорността, която се носи е огромна. Където мога помагам", сподели министър-председателят.

Източник: Би Ти Ви