Бившият служебен премиер заяви, че въпреки че е консултант на ДПС, не би работил с Пеевски

Нямам против да работя за която и да е партия, която ме покани ... И ГЕРБ да ме бяха потърсили, щях да се съглася. Така бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира пред БНТ номинирането си като експерт в парламентарната комисия за промени в Конституцията от страна на ДПС.

"Това е една нормална практика, всяка политическа партия търси експерти, които да я подкрепят в такава ситуация", заяви Близнашки. Въпреки това той заяви, че не приема част от политиките на ДПС и няма никакви политически условия и анагжименти към ДПС.

С ДПС, но не и с Пеевски

"Не може да се слага знак за равенство между една политическа партия като ДПС и Делян Пеевски", коментира той критиките към него, които се появиха в онлайн пространството, и допълни, че не познава депутата и че не е работил с него.

Според него разочарованите от решението му да приеме номинацията на ДПС били едни и същи хора, те протестирали и срещу паметника на цар Самуил в София. 

"Много хора не си дават сметка, че протестът е приключил ... Те се опитват да играят ролята на някакъв вид "морална полиция"... Аз съм последователен в своето поведение и съм готов да работя за ДПС, за да запазим конституционния ред", коментира той.

Метаморфози 

Проф. Близнашки, който е бивш депутат от БСП в 36-то и 40-то Народно събрание, стана известен с активността си в гражданските протести, които бяха предизвикани от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След оставката на кабинета на Пламен Орешарски, Близнашки бе назначен от президента за служебен премиер.

По-рано този месец в две свои публични изявления той нападна остро проектите за промяна на Конституцията и на Закона за съдебната власт и нарече министъра на правосъдието лаик, който приватизира съдебната реформа, а обявяването на конституционните промени през април - определи като "тържество на глупостта", без да посочи аргументи за оценките си.

Всяка парламентарна група може да покани до трима експерти в комисията.

Източник: БНТ