Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за българите, живеещи извън Република България

Всеки, който има поне един близък роднина от български произход, ще има право на българско гражданство. Това решиха почти единодушно днес депутатите. Промяната е залегнала в Закона за българите, живеещи извън Република България.

Вносители на поправките са депутати от ПФ, ГЕРБ, РБ, БДЦ и АБВ.

Според закона "близък роднина" може да бъде възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен включително. 

Прогресивно намаляващо население

Една от причините за олекотяване на режима за придобиване на българско гражданство е силната демографска криза, в която България се намира. Още преди 4 години ООН публикува Таблица на 20-те страни в света с най-голямо предвидено намаление на населението им до 2050 г. Там България заема първо място.

Според доклада до 2050 г. страната ни от 7 545 000 души през 2009 г. ще се свие на 5 392 000 души през 2050 г. Иначе казано, България се очаква да загуби общо 28,5% от населението си или около 2 153 000 души.

Виж още: Краят на България

"Считаме, че не следва да се подминава никоя възможност за увеличаване на нацията ни, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание", мотивират се вносителите на промените в закона.

Източник: Economic.bg