Три часа продължи изслушването на българския кандидат за еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси в ЕС и кандидат за зам.-председател на новата ЕК Кристалина Георгиева

На изслушването, което се проведе в Европейския парламент, представителите на три комисии в Европарламента (Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси) й задаваха въпроси на английски, френски, немски и български език. Кристалина Георгиева разполагаше с максимум две минути да отговаря на всеки от зададените й десетки въпроси.  

Изслушването

Преди самото изслушване всяка от комисиите зададе запитвания, на които Георгиева даде писмен отговор. В рамките на изслушването тя отговаряше и на други въпроси на представителите на комисиите, повечето от които тясно специализирани и свързани с опита им в сферата им на работа. 

Всичките 27 членове на екипа на Жан-Клод Юнкер се явяват пред ЕП от 29 септември до 7 октомври, за да могат депутатите да преценят техните познания и програма в съответния ресор. Комисията трябва да получи одобрение от парламента, за да встъпи в длъжност. 

Виж още: Разпределение на постовете в комисията "Юнкер"

Целта е да бъдат оценени общата компетентност на кандидатите, тяхната европейска ангажираност и конкретните им познания за ресора. Последната дума е за парламента. Той трябва да одобри състава на комисията на пленарно заседание, за да може тя да заработи.

В миналото се е случвало отделни кандидати да получат негативни оценки при изслушванията, което е водило до тяхното оттегляне и до пренареждане на ресорите.

Виж още: Новата Европейска комисия

Темите

Предложеният от България кандидат за комисар в новата Европейска комисия под ръководството на швейцареца Жан-Клод Юнкер говори за значението на прозрачността в усвояването на бюджета на ЕС, злоупотребите с фондове на ЕС, сътрудничеството със службата за борба с измамите OLAF, младежката безработица, конкурентоспособността, отделянето на средства от бюджета в бъдеще за екологични политики.

Прозрачността

Кристалина Георгиева изтъкна още, че едно от нещата, на които особено държи е прозрачността. Запитана какво ще направи за повече прозрачност в Еврокомисията тя отговори, че "прозрачността е най-добрият начин да защитим парите си от злоупотреби". 

"В предишния ми живот" работих в места като Индонезия и Русия. Видях как хората там сами предлагаха механизмите за прозрачност. Тези механизми е важно да са прозрачни, но и тази прозрачност да е удобна за хората. Имаме механизми, но те са заровени някъде в структурите ни", каза тя.

Злоупотребите с еврофондове

 Кристалина Георгиева заяви, че ще има нулева толерантност към злоупотребите с еврофондове. "Нула, нула! Ако имаше по-ниско число, бих казала него! Това ще бъде отношението ми към тях!", посочи тя. 

Виж още: Българският еврокомисар отговаря за 140 млрд. евро годишно

На български език

Георги Пирински я попита за бъдещата й работа за намаляване на различията в стандарта на живот между различните страни членки на Евросъюза. Първоначално той се обърна към нея на български, след което зададе въпроса си на използвания от присъстващите английски език. Тя му отговори изцяло на български, за да увеличи употребата на езика в парламента. Отговори му, че новата комисия ще работи повече за увеличаване на конкурентоспособността и намаляване на неравенството. 

Положителен пример

В един от отговорите си Кристалина Георгиева настоя, че е много важно ЕС да изтъква средствата, които е отпуснал, за да се подобри живота на дадено население чрез финансиран от Европа проект. 

"В столицата на моята страна, където съм родена, има метро и хиляди хора се придвижват с него дневно, бизнесът се развива благодарение на него, а то бе изградено със средства от ЕС. Но ние в управлението на съюза не разказваме тези истории. Това бе нещо, за което изключително настоявах в предишния ми екип (на еврокомисар, отговарящ за реакциите към хуманитарните катастрофи – б.р.) – изключително ценни хора, но срещнах съпротива. Те смятаха, че е най-важно да се прави това, което е редно. Само като разказваме на хората с какво съюзът им помага, ще ги научим да ни се доверяват", каза тя.

Виж още: Как Борисов откраднал Кристалина от Световната банка

 С чувство за хумор

До края на изслушването Кристалина Георгиева отговаря уверено, с емоция и на моменти с чувство за хумор, например като се пошегува, че се притеснява за състоянието на британската армия след като Джонатан Арнот от евроскептичната британска Партия на независимостта я запита дали ще съкрати огромния брой бюрократи на ЕС, които вече надхвърляли по численост войниците от армията на Обединеното кралство. 

Виж още: Възрастта на еврокомисарите