Ексдиректорът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров беше осъден на първа инстанция за присвояване

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров беше осъден на 10 години затвор по обвинението, че е присвоил близо 5 млн. лева, докато е заемал високия пост.

В закрито заседание Военният съд е постановил и конфискация на половината от имуществото му, уточняват от прокуратурата.

Милионите са били отклонени от бюджета на разузнавателната служба по т.нар. перо "Специални операции". Това според обвинителния акт е станало през периода 2007-2011 г., като липсата на парите е била прикрита с над 1000 официални финансови документа за доказване на несъществуващи служебни разходи.

От началото на разследването и досега Кирчо Киров отрича да е извършил престъплението и определя процеса срещу себе си като политически и абсурден. Размерът на наложеното наказание е минималният, предвиден в закона за това престъпление.

Неофициално от обкръжението на Кирчо Киров коментираха, че приключването на делото на първа инстанция, с тази тежка ефективна присъда, е опит да се демонстрира пред европейските ни партньори ефективна борба с корупцията по високите етажи, допълва БНР. Присъдата не е окончателна. 

Източник: БНР