Според Илиян Василев Москва има нужда от сътрудници, които да лобират за падане на санкциите

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София. Така бившият български посланик в Москва Илиян Василев коментира пред Би Ти Ви думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия въпреки членството си в НАТО.

"След като се опита да ни накаже на 6 декември със спирането на "Южен поток", Владимир Путин призна факта, че Русия има необходимост от страната ни. Назряват събития, които изискват добри отношения с България. Страната иска да преодолее санкциите", заяви дипломатът, който е и енергиен експерт.

Русия има нужда от лобисти

По негови думи в момента Москва има нужда от сътрудници, които да лобират в полза на премахване на санкциите, наложени на Русия в следствие на украинската криза.

"В България има чуваемост, българският премиер няколко пъти се изказва за прекратяване на санкциите срещу Русия, а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите", посочи Василев.

Друг фактор според него е и предстоящата среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.

"В Източна Европа има две групи страни - едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ресурсите на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха", коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в София.

Путин не може да играе твърдо срещу България

Виж още: "Братушки ли? България винаги ни е предавала"

Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си. 

"Русия гледа да консумира виртуалните ползи от идеята за "Южен поток". Така страната дава надежди и на Украйна. Това са ритуални движения за стратегическо позициониране. Путин се опита да играе твърдо в Анкара, но това не е икономическо изгодно за Русия. Ние оставаме енергийно зависими от Русия. Това зависи от нас, защото имаме достатъчно възможности, от които не се възползваме", заяви Василев.

Източник: Би Ти Ви