Новата рамка за градския транспорт цели жителите на столицата да използват повече абонаментни карти

Цената на билета за градски транспорт в столицата става 1,60 лева от 1 юни, съобщи на пресконференция днес Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ, SofiaTraffic.bg). Според разчетите им цената на едно пътуване в градския транспорт се оценява средно на 1 лев и 64 ст., информира БНР. 

Целта е да се насърчи използването на дългосрочни документи за пътуване. Всички абонаментни карти остават на същите цени. 

Арнаудов посочи, че общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 г. е 283 млн. лева, а изминаването на 58,596 млн. км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината. 

Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62% преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите, отбеляза Арнаудов, като подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира именно използването на абонаментните карти. 

Той обясни, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки. 

"Нова тарифна политика е насочена, така че да отговаря на нуждите на транспорта. Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност", отбеляза Симеон Арнаудов. 

Виж още: Как да убием скуката в градския транспорт (без помощта на смартфон)​

Предложението на ъе картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да стане 12 лв. 

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт, както и тридневна карта за всички линии за 10 лева и карта София за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София. 

Двойно скачат и глобите за пътник без билет - от 20 на 40 лева, актът поскъпва от 100 на 200 лева. 

По думите на зам.-кмета Любомир Христов новата рамка за градския транспорт цели жителите на столицата да имат възможност да използват различни карти, които са с по-дълъг период на валидност. 

Виж още: "Моля, натиснете бутона"​

"Нашата цел е да се гарантира на хората, които ежедневно използват градския транспорт, да имат възможно най-ниски цени. Стремежът ни е насочен към използване на различни видове карти, които са с по-дълъг период от време", коментира Христов.

Цената на билета за пътуване в софийския градски транспорт не е променяна от осем години. Увеличаването ѝ цели насърчаване на хората да пътуват с едномесечни карти.

Източник: БНР, агенция "Фокус"