Балканският маршрут може да беше официално затворен, но мигрантите продължават да прииждат

T.нар. балкански маршрут на бежанците към Европа може и да беше официално затворен, но това няма да спре притока на мигранти, а само ще го пренасочи през България. Това е един от изводите в репортаж на Би Би Си по темата с пътищата на мигрантите към Централна и Западна Европа.

Работещият за британската корпорация журналист Гай Делоуни посещава Информационния център за бежанци в Белград, където установява, че макар и затворен през миналата седмица балкански маршрут, притокът на търсещи убежище на Стария континент не спира.

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.​

В подкрепа на това твърдение се изказва управителят на центъра Владимир Сиеклоча, според когото ежедневно в сръбската столица пристигат между 400 и 500 бежанци, като след затварянето на обичайния маршрут сега мигрантите преминават през България. 

"Идват през България - това е стар трафикантски маршрут и ще бъде използван все по-често. По-евтино е да дойдем оттам (в сравнение с преминаването по море от Турция към Гърция) и без това не можем да плуваме", казват ни афганистанците", споделя Сиеклоча и коментира, че преминаването през България е изпълнено с опасности - полицаи, които "арестуват, бият и пускат кучета" срещу преминаващите границата.

Иван Мискович от Комисариата за бежанци посочва, че сега мигрантите са изправени пред три възможности: да бъдат репатрирани, да се настанят в трети страни или да подадат молба да се присъединят към вече добралите се до Западна Европа техни роднини. 

Виж още: 1200 са безпризорните деца бежанци у нас​

"Границите не са херметически затворени. Неизбежно е още хора да влязат, дори това да стане по необичаен начин", твърди Мискович. 

Балканският маршрут продължава да действа, заключва британският автор.

Източник: Би Би Си