Когато ви е нервно, палите цигара? Когато ви е тъжно, палите цигара? Когато вие е кофти, палите цигара? Звучи ли ви познато това?

Досега се смяташе, че цигарите са едно от изпитаните средства, с които да устоим на стреса, макар и съвсем не най-здравословното. Оказва се обаче, че това схващане няма нищо общо с реалността. Всъщност отказването им може да ни направи по-щастливи.

Според проучване, направено сред близо 500 пушачи, посещаващи клиники за отказване от цигарите, спирането на цигарите е намалило нивата на тревожност при 68 от участниците.

Интересното е, че този ефект е по-осезаем и се проявява по-често при хората, които по принцип страдат от тревожност и обикновено са в лошо настроение. Тези, които са пушели най-вече за удоволствие, по-трудно ще го забележат.

Има и нещо друго обаче. Неуспешният опит за отказване на цигарите може да повиши още повече нивата на тревожност при тези, които имат проблеми с настроението. А хората, които пушат, заради насладата, отново са облагодетелствани в това отношение.

Е, ето, че не е толкова страшно да откажеш цигарите. Даже напротив! Освен, че е чудесно за здравето, може да се окаже и доста приятно.

Източник: beu.bg