Министерството на финансите ще отпусне орязаните 40 млн. лв. от субсидията за БДЖ

На извънредно заседание на парламентарната комисия по транспорт беше решено Министерството на финансите да отпусне на БДЖ орязаните 40 млн. лв. от годишната държавна субсидия, за да може националният железопътне превозвач да не спира повече влакове, а вече спрените на 12 януари 38 композиции да бъдат пуснати отново, пише в. "Сега".

Връщат спрените влакове, след като минат оценка на състоянието

Транспортният министър Ивайло Московски обеща повече влакове да не бъдат спирани, като уточни, че вече спрените влакове могат да бъдат върнати само след оценка на състоянието на подвижния състав. С негова заповед са спрени от движение 32 локомотива, които са определени като са опасни.

В понеделник БДЖ спря 38 композиции, а други 10 влака останаха със съкратени маршрути. Най-засегнатите от спирането райони бяха Габрово и Карлово, като там 10 влака спират движение. Местните жители направиха подписка срещу спирането, а на железничарите в Горна Оряховица заплашиха с протест на 17 януари. Имаше и политическа реакция на местно ниво, като ббластните управители на Габрово и Велико Търново внесоха в парламента искане за възстановяване на четири от спрените влакове.

План за оздравяване на БДЖ

До февруари трябва да бъде готов планът за финансовото оздравяване на БДЖ, а до четири месеца трябва да има одобрена национална стратегия за държавните железници.

По думите на транспортния министър пътническите и транспортните жп превози са на оперативна загуба от общо 27 млн. лв. за 2014 г. и при орязаната с 40 млн. лв. субсидия не може да няма съкращения на влакове и персонал в дружеството. За 2014 г. загубата на "БДЖ-Товарни превози" се очертава да бъде 12 млн. лв., а на "БДЖ-Пътнически превози" – около 15 млн. лв.

Виж още: Шефът на БДЖ: Не сме социална институция

Московски предупреди, че ако не се направят реформи в БДЖ, в края на 2015 г. оперативната загуба на дружеството ще нарасне на 30 млн. лева, а неизвършените ремонти – за 50 млн. лева.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е разпоредил срещи със синдикатите и железничарите и предстоят анализи "линия по линия" на спрените влакове. "Действително има влакове, които возят по пет-шест души, а сто тона ги разкарват напред-назад", каза Борисов по-рано по време на правителственото заседание.