"Апарат" от Васил Георгиев е тазгодишният носител на националната литературна награда, присъждана вече от дарителския фонд "13 века България"

Наградата за български роман на годината бе инициатива на фондация "Вик" и сред лауреатите й през 2004-2009 г. бяха Стефан Кисьов, Георги Тенев, Милен Русков, Захари Карабашлиев, Емил Андреев, Боян Биолчев, Евгения Иванова.

От 2011 г. призът се връчва от фонд "13 века България" (Fond13veka.org), а досега са го печелили Георги Господинов с "Физика на тъгата" и Галин Никифоров от Добрич за "Лятото на неудачниците". 

Финалисти в тазгодишния конкурс бяха още "Бежанци" от Весела Ляхова и "Презапис, или Другият куфар в Берлин" от Борис Минков (ИК "Жанет 45"), "Портрет на поета като млад" от Недялко Славов (ИК "Хермес"), "Скептици" от Людмил Тодоров и "Влакът за Емаус" от Теодора Димова (ИК "Сиела").

Спечели третата книга на "Сиела" - "Апарат" от Васил Георгиев, излязла през април 2013. Наградата - 11 хил. лева и художествен диплом - беше връчена на 13 май от изпълнителния директор на фонда проф. Греди Асса.

Романът разказва историята на неуспял маркетолог, който създава машина, за да помогне на хората да използват отново разума си, накърнен от манипулациите на рекламата. Темата е консумативното общество; омагьосаният кръг на света, който съществува по тези пазарни парадигми, обясни лауреатът пред БНТ.

Действието се развива в столицата ни в близкото бъдеще, но без елементи на футуризъм - "една почти булгакова София с лек кафкиански привкус", по определението на Георги Ангелов от сутрешния блок "Денят започва с култура", където гостуваха Васил Георгиев и председателят на журито проф. Ивайло Знеполски.

В големия град се борят най-мощният бизнес картел на Източна Европа - Споразумението (Веригите), и най-голямата антиконсумеристична организация в света, "Хармония". Борбата за спасението на света чрез събуждането на човешкия разум трябва да се осъществи в главата на всеки един човек, за да осъзнае той своята отговорност за запазването на планетата си, за да спре да купува излишни неща и да заживее с най-необходимото, като така намери истинския път към щастието...

Можете да закупите книгата чрез Helikon.bg за 14 лв. или директно в сайта на издателството.