15 млн. души по света говорят български език, а в американския щат Илинойс той е признат за официален

Българският език в глобален мащаб се разпространява с бързи темпове, като в момента се говори от 15 млн. души по света. Това заяви в интервю за "Фокус" доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН.

Доц. Кочева коментира създадената от нея карта на българоезичните по света. По думите ѝ броят на българските училища в различните държави също се увеличава бързо.

"Българските училища навсякъде по света се създават и множат в много бърза прогресия. Дали ще са под формата на неделни или някаква друга - няма никакво значение, но като че ли има нов импулс за ребългаризация", обясни тя.  

"Там, където има смесени бракове, ситуацията с българския език е много по-сложна, защото в семейства, в които майката е българка, езикът като че ли се поддържа по-добре. Там, където ситуацията е обратна, той се губи много по-бързо", добави доц. Кочева.

Тя подчерта, че има много и различни причини за нееднаквото разпространение на българския по света, които трябва да се отчитат отделно за всяка страна, в която са се преселили наши сънародници. 

Например в американски щати като Илинойс българският език е признат за официален. В област Кук данъчната администрация работи на български език успоредно с английския, като според Кочева се очаква и други щати да възприемат примера.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев пред в. "Труд".

В Австрия пък азбуката ни е официално призната за матуритетна. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

Източник: Агенция "Фокус"; в. "Труд"