Княжество Нова Атлантида си търси поданици с високо IQ

Най-новата държава на света е княжество Нова Атлантида и то си търси поданици. След като му бе отказано да присъедини новия остров към рамките на Република България или Европейския съюз, българският бизнесмен Владимир Баланов реши да основе нова държава.

Плаващият остров в Тихия океан, преди време стана водеща новина в България, след като Баланов го беше обявил за свой по всички стандарти на международното право. Островът се намира на около 16 хил. км от България и площта му е 27 хил. кв. км, или почти колкото Белгия.

Сега вече новата държава си търси поданици, които обаче трябва да са специални - носители на нобелови награди и компютърни специалисти. Още преди време Баланов обяви, че ако България и ЕС не предявят желание да присъединят острова, той ще основе държава на гениите.

"Две години опитвах да присъединя острова към България, предлагах го и на Европейския съюз. Нито един чиновник не се развълнува и реших, че ще направя собствена държава", разказа Владимир Баланов.

Българското външно министерство отхвърли искането му да присъедини острова, който е собственост на негова фирма, към страната, защото на него нямало местни жители.

Жители

Всъщност правилното обръщение към него вече е княз Владимир Баланов, тъй като новата държава е княжество. Казва се Нова Атлантида и засега има трима жители - князът, съпругата му Галина и синът Йордан.

Намерен е обаче вицепремиер и четвърти поданик - шефът на "Менса" в България Христо Радков.

Баланов избрал монархията като форма на управление, за да избегне възможността да бъде свален на купени избори, ако Нова Атлантида е република.

Закони и конституция

Княжеството вече си има конституция, с която е станало и обявяването на държавата. В момента му трябва признание от поне една друга държава, за да бъде съвсем официализирана процедурата. Князът води преговори с доста страни от Южна Америка, а и от ЕС. Засега е решил да ползва българските закони, докато Нова Атлантида напише собствени.

Владимир Баланов не крие, че се е вдъхновил за създаването на новата държава от Либерланд - основана през април тази година от чеха Вит Йедличка върху 7 кв. км ничия земя между Сърбия и Хърватия. Докато Либерланд залага на свободния живот и дори позволява наркотиците, то Нова Атлантида е повече бизнес начинание.

Източник: "24 часа"