Във Варшава, където произнесе площадна реч за начало на втората си задгранична обиколка (видео), US президентът увери страните от Централна и Източна Европа, че САЩ са решени да ги спасят от зависимостта им от един енергиен доставчик

Бъдещето на западната цивилизация е изложено на риск, предупреди Доналд Тръмп при първата си публична реч в Европа, преди да участва в срещата на Г-20 в Хамбург. Тероризмът и екстремизмът са новите заплахи за цивилизования свят, заяви американският президент, но отправи критики и към Русия.

Той говори на открито, на площад "Крашински" в Варшава, пред паметника на Варшавското въстание от 1944 г.  Пред събралото се множество Тръмп посочи Полша като пример за страна, готова да защитава западните свободи, информира БНТ.

Опитът на Полша ни напомня, че защитата на Запада зависи не само от средствата, а и от волята на хората - фундаменталният въпрос сега е дали Западът има волята да оцелее, заяви той. Консервативното правителство на Полша споделя враждебните му възгледи относно имиграцията и силното чувство за суверенитет, отбелязва Би Би Си.

"Днес Западът е изправен и пред сили, които се опитват за изпитат волята ни, да подкопаят увереността ни и да заплашат интересите ни;

да ни подложат на нов вид агресия,

вкл. пропаганда, финансови престъпления и кибервойна - изтъкна Тръмп. - Трябва да адаптираме съюза си, за да можем да се противопоставим ефективно по нови начини и на нови видове бойни полета. Призоваваме Русия да спре да дестабилизира Украйна и други страни и да подкрепя режими като сирийския и иранския и вместо това да се присъедини към общността на отговорните държави в битката срещу общите ни врагове и отбраната на цивилизацията."

Преди това Тръмп говори и пред лидерите на 12 държави от Централна и Източна Европа -  Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, - събрани във Варшава за второто издание на инициативата "Три морета".

Тръмп изрази готовносттта на САЩ да помогнат на тези страни да диверсифицират енергийните си източници и

да не бъдат заложници на един доставчик,

като декларира, че Вашингтон никога няма да използва енергията като средство за принуда. Полша вече се възползва от офертата му - първите доставки на американски втечнен природен газ там пристигнаха миналия месец, припомня Би Би Си.

На въпрос от БНТ поставени ли сме в дилема да избираме между Изтока и Запада в сигурността и енергетиката, президентът Румен Радев, който представляваше страната ни на срещата, коментира:

"В никакъв случай не приемам такава дилема. Такава дилема нямаше и на форума. Това, че сме, многократно съм го казвал, членове на НАТО, на ЕС, на тази инициатива, не означава, че трябва да бъдем враг на Изтока. Това беше и духът и на този форум. Този форум не противостои на никоя държава или съюз. Напротив,

борбата е да имаме диверсификация.

Когато имаме диверсификация, това означава по-добри цени. Това означава, че ние наистина можем да избираме. Ако искаме доставки на енергии от Изток, ако искаме от Север, от Юг - но зависи от условия, стабилност на доставките и от цена."

Форумът е изключително важен за развитието на държавите от Източна Европа, разположени между трите морета - Балтийско, Адриатическо и Черно море, изтъкна още българският държавен глава и поясни.

"Основната цел на този форум е да направи така, че тези страни от Източна Европа по-бързо да настигат държавите от Западна Европа - и като икономическо развитие, и като инфраструктура, най-вече като стандарт на живот."

Източник: БНТ, Би Би Си