С 12,5% пък се е повишила разкриваемостта им

24% спад в битовата престъпност за последните 2 месеца и 12,5% увеличаване на разкриваемостта. Това отчете вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на блицконтрола в Народното събрание.

"Аз съм най-заинтересованият човек да има обективна картина, обясни Бъчварова в отговор на викове и дюдюкания от депутатите. Тя бе категорична, че няма причина да бъдат манипулирани данните по тези два показателя. 

Често успяваме да разкрием бързо извършителя, но по-трудно е да докажем престъпленията им, заяви вътрешният министър.

"Това не снема отговорността на МВР и ръководството му за общото ниво на криминогенната ситуация. Затова обсъждахме и вчера и тече такъв процес на обсъждане за най-ефективните мерки, които може да предприемем. Първото е възможно най-бързо разкриване на извършителите. В повечето от случаите успяваме да ги разкрием, по-трудно е да докажем тяхната самоличност. Що се отнася до нова стратегия, моето лично мнение, е че ако трябва да се промени концепцията за сигурност в нея трябва да участват и народните предтавитители", посочи министърът на вътрешните работи.

"Основна част от престъпленията са на територията на охранявани от частни фирми обекти, затова сме разговаряли с тях и сме поискали да се разшири периметъра на работата им, обясни министърът. Тя разказа, че на национално съвещание във вторник са разработени основни насоки в работата на МВР през годината. Ще се променят часовете на патрулите и маршрутите им, но има сериозен недостиг на кадри", обясни Бъчварова.

Виж още: По-малко престъпност, но повече убийства за първото полугодие на 2015 г.

По нейни думи е прекалено висок броят на регистрираните оръжия в страната и не бива да се разрешава разширяване на обхвата на самоотбраната.

Бъчварова отчете също така, че през ноември общата численост на напусналите МВР е по-малък от предходните години. По нейни думи средно на година системата напускат 4200-4500 души, като за обучения на нови кадри са нужни около 6 месеца.

Тя заяви също така, че 509 служителя ще бъдат пренасочени към жандармерията и полицията в София.

Източник: "24 часа"