Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец, издирва се още един извършител

Терористичен акт в метрото на Санкт Петербург. Атентатор самоубиец е предизвикал смъртоносната експлозия в между станциите "Технологический унивеситет" и "Сенная площадь", твърди агенция "Интерфакс", позовавайки се източник от спецслужбите.

По последни данни загиналите в атентата са загинали 14 души, а над 50 са ранени. Четирима от ранените са в крайно тежко състояние. 

Няма информация за пострадали български граждани, заяви генералният консул в Санкт Петербург Светлозар Панов. По думите му в града живеят 500 българи. 

Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец - 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото. Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията, посочва Интерфакс. Руските власти издирват двама души, заподозрени за атентата.

На друга метростанция "Площадът на въстанието" в Санкт Петербург пък бе намерено второ, незадействано взривно устройство, потвърдиха от Националния антитерористичен комитет. То обаче е било обезвредено от сапьори.

Втората бомба е била пълна с поразяващи елементи, а мощността й е съставлявала 1 кг тротилов еквивалент. Устройството е било маскирано като пожарогасител.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е бил информиран от специалните служби за ситуацията и че не са изключени всякакви версии, включително битов инцидент, криминален случай и тероризъм. Президентът бе в града на медиен форум на Общоруския народен фронт и според някои медии именно заради това там е бил извършен терористичният акт. "Причината е неизвестна и още е рано да се говори. Разследването ще покаже", каза Путин, който малко по-късно се срещна в Санкт Петербург с президента на Беларус Александър Лукашенко. 

Според анализатори и експерти обаче става въпрос за атентат, зад който най-вероятно стоят екстремисти от Северен Кавказ, които са се заклели във вярност на "Ислямска държава". Миналия месец нейни бойци атакуваха руска военна база в Чечня, при което загинаха десетки хора. 

През профила си във "Фейсбук" руският премиер Дмитрий Медведев също обяви, че експлозията е била "терористична атака".

В Русия от утре е обявен тридневен траур в памет на жертвите в Санкт Петербург. Редица държавни лидери от цял свят изразиха съболезнованията си.

Сред тях бе и българският президент Румен Радев.

"С дълбока скръб приех новината за експлозиите в Санкт Петербург, довели до многобройни жертви. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите", се казва в писмото на българския президент.

V saprichastnost kam zhertvite na atentata v sankt peterburg

Източник: ТАСС, Интерфакс, Би Би Си