Fresh Spark е дългосрочна образователна програма на Sprite Graffiti Fest, а мисията й е да вдъхновява и обучава юноши, които вече рисуват или искат да започнат да рисуват графити. Тази година темата е как рисуването на графити може да прерасне в професия

Образователeн уъркшоп за юноши на възраст между 12 и 16 години се организира на 21 юни в рамките на "Спрайт графити фест". Всеки желаещ да участва може да разгледа пълната програма и да кандидатства за място чрез "Фейсбук" страницата на фестивала. Сред всички записани ще бъдат избрани 15 участници на случаен принцип.

Лекторите в учебната програма Fresh Spark ще отделят специално внимание на широките възможности за индивидуално и професионално развитие, които рисуването на графити може да отвори за всеки, който се занимава сериозно и се усъвършенства. Самите лектори с личните си истории са показателен пример за това.

Тази година теоретичната част включва примери как развиването на графити умения може да повлияе положително бъдещата професионална реализация. Голяма част от хората, които се занимават с графити, започват да работят като дизайнери, архитекти или нещо подобно, казва един от лекторите, Arsek, и допълва:

"Това е съвсем естествен процес, в който превръщаш любимото си занимание в професия. А кой не мечтае за това? Именно на този потенциал ще наблегнем във вдъхновяващата, теоретична част тази година."

Практическата част включва упражняване на конкретни техники, които могат да бъдат прилагани както в графитите, така и в други жанрове на изобразителното изкуство - рисуване на основни типове линии и форми, работа с шаблон, изготвяне на скица във формат А4 и прерисуването й в голям мащаб на стена. Ще се работи в малки групи, което позволява индивидуално внимание към всеки участник.

Заедно с Arsek лектори тази година ще бъдат Erase и Goat.

На първата стена на Arsek пише RUN и оттогава вече 16 години той не е спирал да бяга по графити трасето, като дори успява да превърне хобито си в професия, благодарение на което пътува по цял свят и се зарежда от срещи с нови хора. Твърди, че се е учил от много артисти, но един от любимите му е DAIM от Хамбург.

Erase се занимава с графити от 14 години и никога не си е сменял тага. На първата му стена пише ZONE, а една от най-интересните, които е рисувал, е... на плувен басейн. Когато родителите му разбират за графитите, са леко притеснени, че ще трябва да го прибират от полицията или да плащат за пребоядисване, но по ирония на съдбата днес хората сами си плащат стените им да бъдат нарисувани от него.

Goat започва на 11. Спомня си гадните флакони и липсата на всякаква теория по темата. Нещата коренно са се променили с времето и на Fresh Spark той ще обясни всичко за style writing и традиционните графити.