Половината от човечеството не познава романтичната целувка. Животните също не се целуват. Как тогава тя е еволюирала и на каква цел служи?

Като повдигнем романтичния воал, забулващ целувката, ще се открие нещо странно и притеснително. Какво става на практика? Вие обменяте с някого слюнка понякога за продължителен период? Една-единствена целувка може да предаде 80 млн. бактерии, като далеч не всички от тях са добри, пише Би Би Си.

Независимо от това всеки помни първата си целувка с всичките й притеснителни или великолепни детайли. Целувката играе съществена роля във всяка романтична връзка, възпявана е от поети, превъзнасяна от еротомани и практикувана масово.

Да видим обаче гледната точка на учените

В западното общество целувката е приета за даденост и се смята за универсално човешко поведение. Според новите изследвания обаче се оказва, че по-малко от половината култури, населяващи Земното кълбо, я познават и практикуват.  В животинското царство също почти не я познават.

Te ne poznavat tseluvkata
Животните не познават романтичната целувка

Погледнато по този начин целуването всъщност е странно поведение. Полезно ли е? И ако да, защо животните не го правят?

И така, изключваме целувките между родители и деца, близки, приятели, колеги и се съсредоточаваме само върху романтичната целувка.

Множество групи на ловци и събирачи не я познават. В племето мехинаку от Бразилия дори я намират за "гадна".

Хората са живели на групи от ловци и събирачи през по-голямата част от съществуването си, чак до октриването на земеделието преди някакви си 10 хил. години. И ако съвременните групи събирачи ловци не познават целувката, твърде вероятно е нашите предци също да не са я познавали.

Да, днешните племена не живеят като преди 10 хил. години, но има сериозни причини да смятаме, че целувката е измислена не чак толкова отдавна от западното общество.

Едно от първите свидетелства за целувката е открито във ведически текстове на санскрит преди около 3500 години. Там целуването е описано като взаимно поглъщане на душите.

В египетските йероглифни рисунки близостта се проявява чрез долепване на телата, а не на устните.

Какви изводи да направим от това? Че целувката е нещо естествено, но някои общества са я потискали? Или е измислена по-скоро?
Да погледнем най-близките си роднини - приматите.

При шимпанзетата целувката съществува, но тя е по-скоро знак за помирение и то между мъжките екземпляри. Шимпанзетата се прегръщат и целуват след като са разрешили конфликт - тоест поведението им няма нищо общо с романтичния порив.

Братовчедите им маймуните бонобо също се целуват при това с език. Само че те са много сексуални същества. Когато двама души се срещнат те се ръкуват, когато две бонобо маймуни се срещнат - те правят секс. Правят секс и по ред други поводи, така че и при тях целувката няма романтичен характер.

Това са единствените животни, които се целуват. Останалите могат да доближат муцуни, да се душат, но не обменят слюнка и не мляскат устните си, дори когато ги имат.

Редица бозайници изпускат феромонни следи, които противният пол намира за привлекателни.

Payak
Мъжкият паяк подушва женската и се доближава, само ако тя е яла преди това

Дори при паяците мъжкият подушва феромоните, които женската произвежда, и които сигнализират дали тя е яла наскоро. За да намали риска от изяждане, мъжкият паяк се доближава до женската, едва ако е сигурен, че тя е сита.

И така на животните не им е нужно да се приближават прекалено, за да намерят потенциален партньор.

Ние, хората, обаче не сме така добри с обонянието. Мирисът не е единственият сигнал, който даваме и получаваме, но е важен.
Изследване, публикувано през 1995 г., показва, че жените, също като мишките, предпочитат мъже, които са генетично различни от тях. Стремим се към някой с различни гени, за да си осигурим здраво потомство, а целувката е добър начин да се доближим до някого и "да подушим гените му".

Zashto horata se tseluvat
Излиза, че целувката е социално приемлив повод да се доближим до някого, за да го подушим

През 2013 г. Рафаел Влодарски от Оксфордския университет провежда изследване, в което детайлно изследва предпочитанията на двойките при целувка. Миризмата се оказва съществен фактор, който засилва въздействието си върху жените в моментите, когато те са най-фертилни.

Оказва се, че и мъжете излъчват феромони, които жените намират за привлекателни.

"Феромоните играят важна роля, когато бозайниците решат да се чифтосват - обяснява Влодарски. - Наследили сме всичко от биологията си от бозайниците и с евлоюцията сме добавили това-онова."

Погледната в такава светлина, целувката се оказва културно приемлив начин да се доближиш до някого достатъчно, че да провериш феромоните му.

"В някои култури душенето е преминало в контакт чрез устните. Не може да се проследи кога е станало това, но и двата типа поведение служат на една и съща цел - завършва Влодарски.

Така че ако искате да намерите съвършената си половинка, може да загърбите целувките и вместо това да усъвършенствате обонянието си и да душите.

От друга страна, целувката неслучайно си е създала висока репутация. Тя е твърде приятна, че да я пренебрегваме, нали?

Източник: Би Би Си