В авиобаза Граф Игнатиево започват тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по Air Policing

Американски самолети ще охраняват от днес въздушното ни пространство съвместно с българските военно въздушни сили, съобщава БНТ. 

Мисията е мирновременна - инициатива, която беше приета от партньорите от НАТО. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ. 

Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от правителството на Република България на 24 август тази година.

В края на август министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи за мисията на американските военни и обясни, че причината за нея са честите полети на руски бойни самолети в непосредствена близост до границите на българското въздушно пространство. Американските машини ще патрулират в периода до 16 септември.

Днес в авиобаза Граф Игнатиево започват тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по Air Policing. В нея ще вземат участие български и американски екипажи на самолети Миг-29 и F-15. 

Тренировката се провежда под управлението на Обединения център за въздушни операции - ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление - София. Съвместните патрули ще продължат до 16 септември.

Първите съвместни полети на български и американски самолети за охрана на въздушното пространство на страната започват днес от авиобаза Граф Игнатиево, припомниха от министерството на отбраната. Те ще се изпълняват от изтребители МиГ-29 и F-15.

Източник: БНТ