След като над 200 души, работещи в областта на културата, се обявиха за оставката на културния министър, театрална формация "Мелпомена" на Димитър Рачков и Любо Нейков, както и телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян, защитиха Рашидов

Театралната формация "Мелпомена", в която влизат популярните актьори Димитър Рачков, Любомир Нейков, Десислава Бакърджиева и директорът Свелин Стоилов разпратиха отворено писмо, в което изразяват подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов. 

Те изразяват несъгласието си с "поредните опити да се дикредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на култутата в демократичната история на България".

Актьорите заявяват, че считат, че дейността на Министерство на културата под управлението на Рашидов е без аналог в последните 25 години и изброяват постиженията на "далновидното управление" на държавните ресурси и средствата от европейските фондове.

Писмото на театралната формация "Мелпомена" идва на фона на остртите критики срещу културния министър, който с правото си на отговор към БНТ "напомни" на водещия на предаването "Денят започва с култура" Георги Ангелов, че заплатата му се плаща от държавата. Малко след това пък излезе информация, че един от гостите на предавнето, предизвикало гнева на Рашидов, Владо Руменов, е уволнен скоро след самото предаване. От Министерството на Културата отрекоха да има връзка между двете неща. 

Така в петък в петък над 200 артисти и хора, заети в областта на изкуствата и културата се подписаха под отворено писмо с искане за оставка на министъра на културата Вежди Рашидов. В отговор на това идва и писмото на театралната формация "Мелпомена".

Виж още: Списъкът на Рашидов

Ето и пълният текст на писмото: 

"С настоящото писмо екипа на театрална формация "Мелпомена", която не е взела или ползвала дори половин стотинка държавни пари ,заявяваме своята подкрепа към Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България. Считаме, че дейността на Министерство на културата под управлението на Министър Рашидов е без аналог в последните 25 години.

В първия мандат на този министър беше направена голяма стъпка за реформа в българските културни институти. Освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес. Именно благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас - Драматичният театър в Пловдив е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години. Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в съвременен музеен център - Българският Лувър . Десетки са театрите, училищата по изкуства и залите, както и паметниците на културата и археологията, които бяха ремонтирани, възстановени напълно и изградени по време на неговото управление в двата мандата. Сред които некропола под църквата “Света София” в столицата, Ларгото в София, новия музей “ Национална галерия Квадрат 500? и много други.

Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът "прие" уникалната експозиция "Епопея на тракийските царе", с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра , не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога!

Предвид всички изложени факти, които са израз на една малка част от постигнатото от Министерство на културата, с настоящото писмо апелираме към обективна оценка и признание за добрите дела и постижения на г-н Вежди Рашидов в качеството му на Министър на културатa през годините на неговото управление."

Междувременно телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян, който наскоро бе обявен за най-влиятелната знаменитост у нас, също излезе в защита на културния министър. На профила си във "Фейсбук" той коментира, че реакцията на Рашидов не е правилна от позицията му на министър, но въпреки това е оправдана на фона на обидите, които е получил.

Публикуваме позицията му без редакция:

"Ех, изядоха го този Вежди! Всички го изядоха! Дори когато беше жертва и загуби парите си в КТБ пак го дъвчеха. Няма милост! Лоши хора сме! Страдахме за случайните и неизвестни вложители в банката, но плюехме известните, които загубиха парите си! Дори за Васил Найденов четох потресаващи глупости. В България е много голям грях да си успял, кадърен , известен и пази Боже, богат! Срам! Няма значение колко добро си направил! Една грешка и те изяждаме! Нация, която има поговорка "Всяко чудо за три дни", явно няма памет! Нито за доброто, нито за лошото! Преди 20 години пеехме "45 години стигат", а днес посрещаме мотористи, веещи червени знамена (със сърп и чук) с хляб и сол! Нищо, че 45 години ни казваха, че сме равни, а крадяха като побеснели! Нищо, че Те решаваха кое е добро за нас! Нищо, че другомислещите лежаха по затворите! Явно за нашата нация е по-важно да има салам в хладилника, от колкото да е свободна! 

Да, в една демократична държава министър не може да си позволи да "съветва" журналист. Факт. Но има и други факти! 70 процента от журналистите в България доста ултимативно и ежедневно ги "съветват" какво и срещу кого да пишат! Не е случайно последното ни място по свобода на словото в ЕС. Къса памет и псевдо-демокрация! Вежди сгреши с този "съвет"! После каза, че е постъпил емоционално и се извини! Сигурно и аз ще постъпя емоционално, ако постоянно някой ме залива с помия! Сигурно и всеки нормален човек ще си изпусне нервите! 

Проблема е само, че Вежди заема много висок пост в държавата и позицията не му позволява да е емоционален. Трябва да е хладнокръвен! А това е много трудна задача за човек на изкуството! И за да не ме разбере някой грешно, ще уточня, че работата на министрите трябва да се гледа под лупа! Трябва да се критикува! Трябва да се изисква! Трябва да им дишаме във врата! Трябва да ги разкатаваме, когато не правят нищо. Но трябва да се казват и хубавите неща! 

А Вежди направи много! Никой не говори за това! А Вежди е може би най-добрия културен министър в новата ни история! Вече казах , че живеем в псевдо-демокрация. Псевдо е, защото всички мислят, че демокрацията е свободия! Правят и говорят каквото си искат, без страх от последствия! Бият ни, ако засечем някой с колата си. Псуват ни, ако си потърсим правата. Оклеветяват ни, ако станем неудобни на някой. Ограбват домовете ни, докато спим. И последствия, в повечето случаи, няма! Няма възмездие! 

А ако се върна на казуса с Вежди, сигурно емоциите в този случай, бяха грешка! Но пък чудесно го разбирам! Чух, че участник във въпросното предаване бил казал, че Вежди бил станал милионер, откакто е министър! Тоест Вежди е мошеник и крадец!? Ето за тази свободия в говоренето писах по-горе! Без доказателства и без поне един документ в ръката можеш да кажеш , че Вежди е Джак Изкормвача и в малките часове се разхожда по малките тъмни софийски улички с мачете в ръка! Прав е Вежди да е емоционален! Но с право на отговор не става, Вежди! Става със съд! Преди време Волен Сидеров наприказва подобни глупости по мой адрес! Нали е недосегаем! Може да си говори каквото иска! Осъдих го! На две инстанции! Ще си позволя на края да дам няколко съвета на Вежди:

Първо: Никога не "съветвай" журналист! Дори когато си убеден, че си прав! Това не изглежда никак демократично. Второ: Ако някой умишлено петни името ти, лъже или те клевети, не искай "Право на отговор", а веднага го съди! Темида може да е тежко болна, но все още е жива. Трето: Пази си нервите и здравето! Никой няма да оцени това, което си направил, но всички ще се състезават да изтъкнат това, което не си успял да направиш! А ако направиш грешка, ще ти изтръгнат гръкляна и ще го показват за назидание, защото Те никога не правят грешки!:) 

Бях си обещал да не изказвам мнения по различни казуси тук, но творческата ми натура е прекалено емоционална! И колкото и да съветвам Вежди да не бъде емоционален, това явно е невъзможно! Емоциите ни правят хора! Без значение какъв пост заемаме!"