Във всеки сигнал за корупция или конфликт на интереси срещу магистрат трябва да бъдат упоменати три имена и ЕГН, а ако дадем неверни данни, носим наказателна отговорност

Сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати ще трябва да съдържат не само трите имена, но и ЕГН-то на подателя им. Авторите на сигналите до съдебния инспекторат ще носят наказателна отговорност, ако си позволят неверни данни. Тези промени в Закона за съдебната власт гласуваха на второ четене депутатите от правната комисия, пише в. "Сега". 

Изискването за ЕГН е по предложение на Патриотичния фронт и бе подкрепено от БСП, ДПС и БДЦ, а ГЕРБ и РБ гласуваха "въздържал се". Промяната бе подкрепена и от шефа на инспектората Теодора Точкова, но срещна съпротивата на правосъдния министър Екатерина Захариева. Според нея така се създава опасен прецедент, защото подобно условие липсва в други закони. 

Преди дни Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе по жалба на шестима граждани, които са се оплакали от представител на властта и след това са били преследвани. Съдът обаче постанови, че подаването на сигнали не може да е повод за осъждане за клевета.

Виж още: Къде в България има най-много корупция

При установена нередност инспекторатът прави предложение за дисциплинарно наказание до съответната колегия на ВСС, а при конфликт на интереси се предлага да започне производство за установяване на конфликт на интереси. Инспекторите са длъжни да не разкриват самоличността на подателя на сигнала и да предложат мерки за защитата му от физически и психически натиск. В особени случаи главният инспектор може дори да поиска помощта на МВР. 

Магистратите ще декларират имоти, коли, пари кеш и на влог, вземания, ценни книжа, участията в търговски дружества и НПО и пр. Същото ще важи и за членовете на семействата им. 

Позволява се едно изключение - информацията може да не е публична, ако засяга лице, с което съответният магистрат живее на съпружески начала. Иначе инспекторатът задължително качва на сайта си подадените декларации, заедно със списък на тези, които не са се отчели. Документите ще бъдат достъпни в електронен публичен регистър, който инспекторатът трябва да създаде и поддържа.

Виж още: 1,3 млн. подкупа се дават ежегодно в България
 
Проверките на декларациите ще се извършват в 3-месечен срок от подаването им. За целите на проучването инспекторатът ще получи достъп до информационните масиви на всички институции с отношение към декларираните факти и ще може да изисква от тях всякаква допълнителни данни. При несъответствие от поне 20 000 лв. инспекторатът ще сезира компетентните органи за допълнително проучване на имущественото състояние на магистрата.

Инспекторатът ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите за установяване на действия, които компрометират съдебната власт, както и за натиск върху независимостта им. Тук на новите си правомощия възрази шефът на органа Теодора Точкова. Тя определи като неясни и неработещи формулировките на правосъдното министерство за накърняване на престижа и нарушаването на независимостта и направо поиска да отпадне проверката за почтеност. Депутатите обаче не се съобразиха.

Източник: в. "Сега"